Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában.

A kiutasítás konkrét oka szerint erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babis a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel.

A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette.

A dél-morvaországi Vrbeticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrbeticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

Csehország nagyon jól tudja, mi lesz a következménye a diplomaták kiutasításának – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton este.

„Prága tudja jól, mi lesz ezeknek a trükköknek a következménye” – hangoztatta az orosz külügyi szóvivő.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke pedig kijelentette, hogy Csehország döntésével „az Egyesült Államok farvizében evez”. Meggyőződését fejezte ki, hogy a diplomaták kiutasításának nincs valós alapja, az indoklás pedig nem állja ki a kritikus vizsgálatot. Ugyanakkor hozzátette, hogy az intézkedés súlyos csapást jelent a kétoldalú kapcsolatokra.

A cseh hatóságok körözést indítottak két orosz állampolgár ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Szergej Szkripal brit oldalra átállt orosz hírszerző és lánya megmérgezéséhez 2018-ban Nagy-Britanniában, valamint a lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokhoz is. A szervezett bűnözés elleni cseh különleges rendőri alakulat közzétette a két férfi körözési fotóját, akik feltehetően az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei.

Az orosz útleveleiken szereplő nevek szerint Ruszlan Bosirovról és Alekszandr Petrovról van szó. A két orosz állampolgár 2014 októberének közepén hat napot tartózkodott Csehországban, éppen abban a régióban, ahol a robbanás történt. A cseh hatóságok szerint a férfiak más nevekre kiállított moldovai és tádzsik útlevelekkel is rendelkeztek.

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől a 18 orosz diplomata kiutasításával kapcsolatban – jelentette ki Jan Hamácek kormányfőhelyettes, hozzátéve, hogy azt viszont nem Prága határozza meg, hogy a szolidaritás kifejezésének milyen formája legyen.

A Cseh Televízió úgy értesült, hogy vasárnap délig már több ország – köztük az Egyesült Államok, Szlovákia, Nagy-Britannia, Ukrajna – nyilvánosan támogatásáról biztosította a cseh kormány lépését.

Hamácek elmondta: hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről.
Andrej Babis kormányfő bejelentette, hogy már szombat este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és ismertette vele a helyzetet. Babis az Európai Tanács következő ülésén ad tájékoztatást partnereinek.

A jobboldali cseh ellenzék ezúttal teljes támogatásáról biztosította a kormányt.

 

A vrbeticei lőszeraktárban 2014 októberében történt robbanás valószínűleg nem volt tervezett, a cseh rendőrség az események azon változatával dolgozik, hogy a robbanásnak nem Csehországban, hanem Bulgáriában kellett volna bekövetkeznie – fejtette ki vasárnap Jan Hamácek, aki azt is kiemelte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a robbanásokban.

„Elmondható, hogy az első robbanáskor nem az történt, amit elterveztek” – jelentette ki Hamácek. Szerinte a rendőrségi vizsgálatok azt mutatják, hogy a felrobbant lőszernek ezen a napon már Bulgáriában kellett volna lennie. Az eset ezért összefüggésben lehet Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedővel, akit 2015-ben megpróbáltak megmérgezni, de a támadást túlélte. A csehek ennek az ügynek a felderítésében együttműködnek a bolgárokkal.

Néhány prágai hírportál úgy tudja: a Vrbeticében tárolt lőszernek Ukrajnába vagy Szíriába kellett volna kerülnie. Mindkét országban 2014-ben éles belső harcok folytak.

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról – jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren.

Lengyelország teljes mértékben támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások kapcsán.Lengyelország csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. Varsó azzal indokolta a lépést, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

Moszkva e lépésre öt lengyel diplomata kiutasításával reagált.

Vasárnap a moszkvai külügyminisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba Csehországgal szemben is. A külügyi nyilatkozat szerint a prágai döntés „provokációt” és „ellenséges lépést” jelent, amely jól illeszkedik a cseh kormány utóbbi években tett oroszellenes intézkedéseinek sorozatába.

Marija Zaharova a kiutasítás időzítését azzal indokolta, hogy nyugati részről így próbálták meg a fehérorosz elnök ellen készülő, leleplezett „puccskísérletről”” szóló híreket elfedni. A cseh külpolitikát „önállótlannak”, a retorziót pedig „karikatúraszerűnek” minősítette.

Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követettek el.