Az utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni ezentúl Szerbiában, ezzel is felgyorsítva az oltás folyamatát, illetve egyszerűsítve az utazást.

Tatjana Matić idegenforgalmi miniszter a  Szerbiai Rádió-Televízió vasárnap reggeli beszámolója szerint közölte, azért tették lehetővé ezt a regisztrációs formát, mert a kormány szerint csak a vakcinák beadásával lehet megállítani a járványt, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél többen beoltassák magukat.

A nyaralni vágyókat az eUprava portál révén regisztrálhatja minden turistairoda, amennyiben a kliensek ez szeretnék. A miniszter szerint ez nagy könnyebbség azoknak a polgároknak, akik nem regisztráltak időben a védőoltásra, azonban szeretnének külföldre utazni. A miniszter arra számít, hogy ez elősegíti majd, hogy nagyobb legyen az érdeklődés a szervezett külföldi utazások iránt, ami az idegenforgalmi irodák forgalmát is növelné. A rendszer úgy működik, hogy aki befizet egy turistautat, automatikusan jogot szerez arra, hogy prioritást élvezzen az oltáskor is. A z utazásszervezők a jelentkezéskor feltüntetik az utazás időpontját is, így a nyaralni vágyók időre megkaphatják az oltás mindkét adagját.

Prioritást élveznek a regisztrációkor azok az utasok, akiknek a „cserenyaralásukat” kellene kihasználni, ők mintegy 220 000-en vannak.