– A balkáni határmódosításra vonatkozó állítólagos dokumentum egy nagy sz*r és remélem, hogy nem Szlovéniából ered – jelentette ki Zoran Milanović horvát államfő.

Az utóbbi napokban sok figyelem övezi azt a non-paper dokumentumot, amely a balkáni államok határainak módosítását célozza, oly módon, hogy az újraosztást az etnikai határok mentén végezné el. A sajtóban a dokumentum szerzőiként a legmagasabb rangú szlovén tisztségviselőket emlegetik, akik azonban ezt határozottan cáfolják.

Orbán és Vučić újrarajzolnák a Balkán térképét?

„Amikor Bosznia-Hercegovina békés felbomlásáról van szó, az egy annyira komolytalan és veszélyes téma, amelyet még non-paperre sem lenne szabad vetni, függetlenül attól, hogy ki állította össze” – mondta újságíróknak a horvát elnök. „Bármilyen békés államfelosztás, a Drináig terjedő Horvátország, az Unáig terjedő Szerbia, szóba sem jöhet. Ilyen értelemben ez a papír big shit” – mondta Milanović.

Bohut Pahor, Szlovénia elnöke pénteken sajtótájékoztatón szögezte le, hogy elkötelezett Bosznia-Hercegovina szuverenitása mellett, ellenzi a határmódosítást a Balkánon és szorgalmazza, hogy a nyugat-balkáni államok minél előbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

„A határok átrajzolása a robbanásveszélyes múltba vezető, veszélyes út”

Janez Janša szlovén államfő ugyancsak tagadja, hogy bármilyen non-papert küldött volna Brüsszelbe a balkáni határmódosításról, a hozzá közelálló média pedig azt álltja, hogy az erre vonatkozó vádak a szlovén ellenzék köréből származnak, céljuk pedig kompromittálni Janšát, mielőtt Szlovénia júliusban átveszi az EU elnöklését.