Szerbiában a használt autók ezen a tavaszon nagyjából 30 százalékkal drágulnak, mivel változtak a vámügyi előírások, és a külföldről behozott gépjárműveknek meg kell felelni az ökölógiai előírásoknak is – írja az RTS honlapja.

A szakemberek szerint a koronavírus-járvány is kihatással van a piacra, mert külföldön is nehezebb ilyen gépjárművekhez jutni. A nyugati országokban ugyanis kivárnak az emberek. Vagy megtartják jelenlegi kocsijaikat, vagy ha újat vásárolnak, akkor ezt nem szállítják nekik rögtön, van olyan modell amelyre fél évet is várni kell, különösen az elektromos autókra vonatkozik ez, amelyekből egyre többet vásárolnak.

 

Szerbiában a kocsik papírjaival sem lehet már trükközni. Eddig a kereskedők a 2010-től korábban gyártott gépjárművekhez sokszor 500-600 eurós hitelesített számlát mutattak fel  a vámon, ami a kocsik valódi értékének fele. Ennek vége, ezentúl ezeknek az értékét is a Szerbiai Autó-motoros Szövetség katalógusa alapján határozzák meg.

„Mindannyian azt gondoltuk, hogy a járvány miatt esnek majd az árak, de ellenkező tendenciát látunk, folyamatos áremelkedés tapasztalható, ennek egyik oka, hogy az új autókat lassabban tudják leszállítani a gyártók” – mondta Jovan Radić mérnök, behozatali autókkal foglalkozó szakértő.

A megoldás az lehet, ha a vásárló meghatalmazott cégtől vásárol új autót a régiért. Valamivel többet kell fizetnie, de nem lesz gondja a garanciával és a környezetszennyezéssel, vélik a szakértők.

„Azt hiszem olyan kocsit érdemes vásárolni, amelyet Szerbiában helyeztek forgalomba. Ebben az esetben ismert az autó előélete, megvan a szervízkönyve, világos hogy karbantartották-e. Ez sokkal biztonságosabb, mint valamivel olcsóbban behozni egy külföldi kocsit, amelyről gyakorlatilag nem tudunk semmit” – mondta Dušan Cincar, a témával foglalkozó elemző.

Külön érdekesség, hogy az utóbbi időszakban megnőtt az 50.000 euró feletti luxusjárművek behozatala, csaknem 30 százalékát teszi kki a Szerbiába behozott összes gépjárműnek, az ebbe a kategóriába tartozó gépkocsik.

Többet kell fizetni a használt kocsikért (Fotó: archív)