A koronavírus-járvány kitörése óta a szerbiai idegenvezetők semmilyen állami támogatást nem kaptak, pedig talán ezt az ágazatot sújtja leginkább a pandémia okozta válság – írja az N1.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) elnöke azt mondta, hogy az állam 30.000 dináros támogatást ígért nekik, de eddig semmit sem kaptak.

„Az idegenvezetők tanult emberek, ez egy komoly szakma, viszont az ágazatnak nyújtott segítség nem érte el azt a mértéket, amire számítottunk, bár az állam felfogta, hogy az utazási irodáknak segíteni kell, így tudtak megmaradni. Rövidesen indul a szezon, minden napról napra változik, ha 30-40 százalékos kapacitással működhetnek, akkor sok iroda meg tud maradni, az ágazat pedig jövőre elindulhat a javulás irányába, de így is sokan elvesztették a munkájukat, akik nem valószínű, hogy visszatérnek az idegenforgalomhoz. Továbbra is nagy a bizonytalanság, és azt hiszem, nehéz idők várnak ránk” – mondta Seničić.

Milica Lenasi, a YUTA képviselője elmondta, hogy Szerbiában mintegy 600 engedéllyel rendelkező idegenvezető van.

„Az állam követelte, hogy tavaly újítsuk meg az engedélyeinket, azonban kitört a járvány. Akinek szerencséje volt az 6-7 hónapot dolgozhatott, de a kollégák többsége már 18 hónapja jövedelem nélkül van. Ana Brnabić kormányfő azt mondta, hogy az állam 8 milliárd eurót fektetett be segélyekbe, de mi nem kaptunk egy dinárt sem, máról holnapra élünk” – mondta Lenasi, aki hozzátette, hogy elkeserítő a helyzetük, az állam pedig elfordítja a fejét.

„Örülök, hogy a szabadúszók tiltakoznak. Mi, akik fizettük az adót miért nem érdemlünk segítséget, ha kaptak a szobrászok, képzőművészek, sőt a taxisok is, akik doglozhattak? Nekünk már egy éve gyakorlatilag nincs munkánk, úgy érezzük mostohagyerekként bánnak velünk” – tette hozza Milica Lenasi.

Aleksandar Seničić (Fotó: N1)