Zorana Mihajlović a nemi egyenjogúságért felelős koordinációs testület elnöke csütörtökön kijelentette, hogy Szerbiában mielőbb létre kell hozni a pedofilok nyilvántartását, az állam pedig elkötelezett amellett, hogy leszámoljon az erőszak minden formájával – írja a Danas.

Azt mondta, hogy nőként és anyaként elszörnyedve látta az elmúlt napok híreit azokról a pedofilokról, akik kislányokkal erőszakoskodtak.

Szerinte a pedofília az egyik legdurvább formája a gyermekeknek normális élethez és felnövéséhez való jogának megsértésének.

„Ezért nagyon fontos, hogy létrejöjjön ez a nyilvántartás a pedofil személyekről, amit az úgynevezet Marija törvényben fogalmaztak meg, de kezdeményeztem, hogy hozzunk létre egy mindent átfogó egységes nyilvántartást is, amelyben az összes erőszaktevő szerepelne. Ez része lesz a nemi egyenlőtlenségen alapuló erőszakkal foglalkozó stratégiának” – mondta Mihajlović.

Ahogyan arról beszámoltunk, egy belgrádi üzletközpontban a napokban egy biztonsági őr molesztált egy tízéves kislányt, de április 12-én őrizetbe vettek egy néptáncoktatót is, aki a főváros egyik kulturális intézményében a szobájába vonszolt egy tizenkét éves kislányt, majd fajtalankodásra kényszerítette, Svilajnacban pedig néhány napja egy lelkész molesztált egy tizennégy éves kislányt.

Tízéves kislányt molesztált egy férfi egy belgrádi bevásárlóközpontban

„Meggyőződésem, hogy az illetékes szervek megfelelően kezelik majd a néphagyománytanár, a lelkész és az üzletközpont biztonsági őrének ügyét, akik kislányokat molesztáltak” – mondta Mihajlović.

Zorana Mihajlović (Fotó: archív)