A szerb kormány csütörtöki ülésén dönt a polgárok és a gazdaság megsegítését célzó harmadik segélycsomag részleteinek kérdéseiről – mondta  Siniša Mali pénzügyminiszter.

Mali az RTS műsorában kijelentette, hogy ha a kormány elfogadja a javaslatokat, akkor április 28-tól regisztrálhatnak azok a nagykorú polgárok, akik szeretnének részesülni az állam 60 eurós támogatásából. A pénz első részét májusban, a másodikat novemberben utalják. A regisztráció május 15-ig tart, azzal, hogy az első héten online lehet jelentkezni, május 5-től pedig telefonon is.

„A rendszer ugyanaz marad, mint amikor tavaly a 100 eurót lehetett igényelni. A nyugdíjasoknak és a szociális juttatásokban részesülőknek nem kell külön jelentkezniük. Nagyjából most is mintegy 6,2 millió polgár igénylését várjuk, ennyien kérték a 100 eurót is” – mondta többek között Mali.

A javaslat szerint júniusban minden munkanélküli, aki szerepel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatbázisában egyszeri, 60 eurós támogatást kap, ezt nem kell külön igényelni.

„Április és november között minden hónapban fizetünk valamilyen támogatást, a nyugdíjasok további 50 eurót kapnak szeptemberben, áprilisban a személyszállító cégek 600 eurót kapnak buszonként, a városi hoteleket működtető vállalkozások pedig 350 eurót szobánként, illetve 150 eurót ágyanként.” – mondta el a részleteket a pénzügyminiszter.

Siniša Mali (Fotó: archív)