Éles kritikát fogalmazott meg dr. Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja, mert az emberek a vendéglátóhelyeken, kávézókban nem hordanak maszkot. Kon szerint ez egyfajta bojkott, ő pedig mérges emiatt, írja a szerb sajtó.

–Azzal a helyzettel kell szembesülnünk, hogy az emberek bojkottálják a helyzetet. Megnyitottuk a kerthelyiségeket, s ha megnézik a feltételeket, azt látják, hogy senki sem visel maszkot. Ez pedig az előírások megszegése, mondta Kon.

Magyarázata szerint az embereknek tudniuk kell, hogy miért vannak ezek a szabályok és miért kellene betartani azokat.

— Amikor meghozunk egy korlátozást, azt nem véletlenül hozzuk meg. Mi azért enyhítünk a rendelkezéseken, mert egyszerűen muszáj a gazdaság miatt, hogy valamilyen módon funkcionáljon, mondta Kon.

A legutóbbi rendelet, mely szerint maszkot kell viselni a kávézók, éttermek nyitott teraszain is, akkor, amikor éppen nem eszik, vagy fogyaszt italt a vendég, megjelent a hivatalos lapban, azt pedig köteles mindenki betartani. Kon szerint, amennyiben viszont ezt senki sem ellenőrzi, akkor a polgárok egyszerűen ezt nem tartják majd be. Miközben még egy-másfél hónapot kellene kibírni, hogy csökkenjen a vírusaktivitás, véli Kon.

A járványügyi szakember szerint minél tovább tart a bojkott az emberek fejében, annál tovább tart majd a küzdelmünk a járvánnyal.

Kon szerint minél tovább tart a bojkott a fejekben, annál tovább küzdünk majd a járvánnyal (Fotó: N1)