Žarko Trebješanin pszichológus szerint nincsenek sokan az oltásellenesek, viszont meglehetősen hangosak és különösen a közösségi oldalakon aktívak.

„ A szólás szabadsága egy dolog, de nem veszélyeztethetik mások életét, ez az amit ezeknek az embereknek fel kell fogniuk. Ha valaki ilyen módon van hatással mások viselkedésére és cselekedeteire, akkor az a népegészségügy veszélyeztetése” – mondta Trebješanin a Vremenek adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne hatni azokra az emberekre, akik nem hisznek a tudományban azt mondta: Az emberek megváltoztathatják a véleményüket, ha azok tényeken alapulnak, esetleg tájékozatlanságuk miatt alakultak ki, de itt kizárólag előítéletekről van szó. Talán a leghangosabbakat el kellene küldeni a kórházak covid-osztályaira, hogy ott önkéntesként dolgozzanak, a többieknek elég lenne csak értelmes üzeneteket közvetíteni. Freud szerint az értelem hangja gyenge és halk, de ha sokszor elismétlik, talán hatásos lehet” – mondta a pszichológus, aki szerint világossá kell tenni, hogy a vakcinának igenis vannak mellékhatásai, mint minden más orvosságnak. Statisztikailag azonban sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy vaklaki belehal ezekbe a mellékhatásokba, mint a fertőzésbe.

Žarko Trebješanin (Fotó: 021.rs)