Továbbra is nagy nyomás nehezedik a Szabadkai Közkórházra, ahol a Covid-részlegben jelenleg 156 pácienst kezelnek, közülük 18-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Folyamatosan sok új beteg is érkezik, hiszen napi szinten 50-80 páciens jelentkezik a Covid-rendelőkben, és csak kedden 26 beteget kellett benntartani kórházi kezelésen.

Dr. Gordana Krtinić, a Közkórház járványügyi szakorvosa a Subotica TV-nek elmondta, szó sincs arról, hogy csökkenne a fertőzöttek száma és a kórházra nehezedő nyomás, közben azonban az egészségügyi dolgozók alig várják, hogy enyhüljön, mert már nincs honnan energiát meríteniük.

A mostani hullám Krtinić szerint azért nehezebb, mert sokkal több beteg szorul kórházi ellátásra, és több a fiatal, akik súlyos klinikai képet mutatnak.

Az újdonság viszont az, hogy egy új gyógyszert kezdtek alkalmazni azoknál a betegeknél, akiknél az indokolt, mégpedig a Bamlavinimab nevűt, amit az enyhe és középsúlyos betegek esetében használnak a nappali kórházban, a betegek pedig a kezelést követően hazamehetnek.

A Szabadkai Körkórház Covid-zónájában több mint 200 egészségügyi alkalmazott dolgozik. Arra kérik a polgárokat, amint tudják, vegyék fel a védőoltást. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás ugyanis csak ekkor csökkenhet.

A Szabadkai Közkórházban jelenleg 18-an szorulnak gépi lélegeztetésre (Archívum)