Április 9-én reggel -7,9 Celsius-fokot mértek a gazdák

Tragédia történt, de a helyzet nem tragikus, így fogalmaz április 13-án a hajdújárási Golden Fruct Termelőszövetkezet igazgatója, Ábrahám Sándor. A múlt héten ugyanis csütörtökön hajnalban -7,9 Celsius-fokot mértek az erdő alatti, határmenti gyümölcsösökben Hajdújáráson és Királyhalmán, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy jelentős fagykár érte az almatermelőket is, de elfagytak a korai körtefajták, de az őszibarack és a sárgabarack is.

— Egyelőre csak becslés ez, nagyon változó most területenként az állapot, de úgy tűnik, hogy az almát is komoy fagykár érte. A helyzet viszont az, hogy június közepéig nem tudjuk mi a valós helyzet, addig ugyanis az alma egy része el is kezdhet fejlődni, de akkor elveszítheti majd a termés egy részét, mert a fejlődésképtelen mag miatt ledobja majd a termést. Vagyis látszatra lehet, hogy most úgy tűnik, hogy lesz valamennyi termés, de biztosat nem tudunk mondani.

Úgy gondolom, hogy a múlt héten tragédia történt, de a helyzet nem tragikus. Az én becslésem szerint még mindig valamennyi almatermésre számítani lehet. Véleményem szerint fél terméstől kevesebb, 20-30 százalék lehet – mondja Ábrahám Sándor.

Királyhalmán és Hajdújáráson egyébként április 9-én hajnalban az erdő alatti területeken -8 Celsius fokot, a faluban a védettebb területeken -4,5 – 5,5 Celsius-fok volt.

A Golden Fruct hűtőházában most is kapható még tavaly termett alma. Ábrahám szerint több is van, mint amennyi a kereslet, a járvány ugyanis rendkívül kihatott a vásárlóerőre.

Szép, de szomorú látvány

— Jelenleg a kapacitásaink felében van alma, ami a megszokott helyzet. Ebben az időszakban körülbelül ennyi betárolt gyümölcs szokott lenni, vagyis ütem szerint haladt eddig az eladás. Az ár azonban messze elmarad a tavalyitól, és a kereslet is csökkent mostanra. Mi a betárolt alma 90 százalékát az orosz piacon értékesítjük, de csökkent a kiszállítás most, a nagy kínálat miatt pedig az árat folyamatosan lenn tartják. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly, ebben a tavaszi időszakban a termelő 60 dinárt kapott az almáért, most 46 dinárt fizetnek érte, ami hatalmas differencia – magyarázza Ábrahám.

A Szabadka környéki gyümölcsösökben nem ez az első hideghullám, ami károkat okozott. A múlt héten már írtunk arról, hogy Tavankúttól Királyhalmáig az őszi- és sárgabarackosokban száz százalékos fagykár érte a termést.

Jégvirágos almafák Hajdújárás határában április 9-én (Fotó: Ábrahám Sándor, Facebook)