Annak ellenére, hogy a kórházak zsúfolásig megteltek koronavírusos betegekkel, és naponta több tucat páciens hal bele a fertőzésbe, Szerbiában továbbra is nagyszámú egészségügyi dolgozó van, aki nem hajlandó felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Az illetékesek azonban pontot akarnak tenni ennek a végére, és már csak napok kérdése, hogy mikor teszik kötelezővé az egészségügyi dolgozóknak a vakcinát, írja a Blic.

Szerbia egyébként nem az egyetlen ország, ahol nagyon sok az oltásellenes egészségügyi dolgozó. Egyelőre sehol sem fontolgatják azt, hogy a teljes lakosság számára kötelezővé tegyék a vakcinát, viszont számos országban folynak éles viták arról, hogy azoknak, akik letették a hippokratészi esküt, és akikre az emberek rábízzák az életüket és az egészségüket, kötelességük-e beoltatni magukat.

Míg az emberiség egy része azt kérdezi, hogy mi mindenben nem hisznek még azok az orvosok, akik nem hisznek az egyik legjelentősebb tudományos vívmányban, addig az egyik európai ország már el is döntötte: a védőoltás nem lehet személyes döntés kérdése olyan esetekben, ahol ez ellentétes a szakmai etika elveivel. Több más országban is fontolgatnak hasonló döntést.

Olaszország

Olaszországban akkor fújtak riadót, amikor covid-betegségben meghalt egy 79 éves páciens, akit elvileg elszigeteltek a koronavírustól.

A március 11-én bekövetkezett haláleset miatt lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a genovai San Martino kórházban a páciensek és az ott dolgozók közül 19-en kapták el a fertőzést egy nővértől, aki előzőleg elutasította, hogy felvegye a védőoltást.

Hasonló esetekre, „mini járványok” kitörésére más olaszországi kórházakban és idősotthonokban is volt példa, ezért a kormány határozott lépésre szánta el magát és március végén sürgősségi eljárásban hozta meg a törvényt, mellyel a koronavírus elleni védőoltást minden egészségügyi dolgozó számára kötelezővé tették, beleértve a gyógyszertárakban dolgozó patikusokat is.

Azokat, akik a törvény ellenére sem hajlandók felvenni a vakcinát, áthelyezik olyan munkahelyre, ahol nem veszélyeztetik a páciensek és kollégáik egészségét, vagy pedig lefokozzák és akár egy évig is fizetés nélkül maradhatnak.

Azok, akik miatt ezt a törvényt meghozták, fellázadtak, ami senkit sem lepett meg. Március 28-án alakult az a zárt Facebook csoport, ami mára 18.000 tagot számlál, és folyamatosan gyarapszik. Ebben a csoportban orvosok, nővérek, pszichológusok, és az egészségügyi-technikai személyzet kölcsönösen tanácsolják egymást, hogy ügyvéd segítségével, vagy lelkiismereti okokra hivatkozva hogyan kerüljék ki a törvényes kötelezettséget, mely a koronavírus elleni védőoltást előírja számukra.

Az ügyben a rendőrség is vizsgálódik, mivel olyan aggasztó javaslatok is megfogalmazódtak, hogy az oltásellenes egészségügyi dolgozók készek akár tömegesen megtagadni a munkát, hogy ezzel kényszerítsék rá a hatalmi szerveket döntésük megváltoztatására.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a koronavírus elleni védőoltást, mégpedig azok az egészségügyi dolgozók számára, akik a legidősebb páciensekkel dolgoznak – jelentette ki március utolsó napjaiban Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, aki kiemelte, a vakcinát nem tennék kötelezővé mindenki számára, de megtörténhet, hogy oltásra kötelezik azokat, akik a legveszélyeztetettebbekkel dolgoznak. Hancock aláhúzta, egyelőre semmilyen döntés nem született, de elismerte, hogy a kormány által megbízott munkacsoportja fontolgatja a dolgot.

Írország

Az ír sajtó már február közepén arról cikkezett, hogy könnyen felmondást kaphatnak azok az egészségügyi dolgozók, akik nem hajlandók felvenni a védőoltást.

A lapok ezt Paul Reid az Ír Egészségügyi Szolgálat igazgatójának azon kijelentésére alapozva írták, miszerint „megengedhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozók közül bárki is, aki páciensekkel dolgozik, ne vegye fel az oltást”. Reid hozzátette, hogy mindenkinek joga van megtagadni a vakcinát, a törvény viszont lehetővé teszi, hogy eltávolítsák a munkahelyéről azt, aki mások számára veszélyt jelent.

Kanada

Kanadában is felmerült a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberek kötelező oltása. Március végén ugyanis a torontói Egyetemi Egészségvédelmi Hálózatnak 4.000 olyan tagja volt, aki még nem vette fel a vakcinát. Az intézmény illetékesei szerint az a szám aggasztó, és mivel az országban jelenleg a járvány harmadik hulláma tombol, felvetették, hogy kötelezővé kellene tenni a koronavírus-elleni védőoltást.

Olaszországban az egészségügyi dolgozók kötelesek felvenni a koronavírus elleni védőoltást (Fotó: Pixabay)