Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kedden kijelentette, hogy Szerbiában másfél, két hónap múlva szabadtéren már maszk nélkül vehetnek részt a polgárok a különböző rendezvényken – írja az N1.

„Ha alábbhagy a vírus aktivitása, ami szerintem 1,5-2 hónapon belül bekövetkezik, az emberek szabadtéren már maszk nélkül mehetnek el a rendezvényekre” – mondta Kon, aki szerint a polgároknak két választása van. Vagy beoltatják magukat, vagy megfertőződnek.

„Aki ez utóbbit választja, annak tudnia kell, hogy a fertőzésben megközelítőleg a betegek 1 százaléka hal meg, 7 millió ember esetében ez 70.000. Nekik azt kívánom, hogy legyenek minél enyhébb tüneteik, vagy tünetmentesen vészeljék át a fertőzést és tegyenek szert az immunitásra, de ez nem a legbölcsebb döntés a részükről” – fejtette ki véleményét az epidemiológus.

Arra is kitért, hogy a kollektív immunitás eléréséhez a polgárok 80 százalékát be kell oltani, de az egészségügyi dolgozókon kívül nem tervezik senki számára kötelezővé tenni a vakcinát.

„Ha jobban félnek az oltástól, mint a megfertőződéstől, akkor ezt a döntést nem nekik kell vállalniuk, mert megfertőzhetik a környezetüket és a pácienseket is” – mondta a témával kapcsolatban Kon.

Szerinte, aki megszegi a járványügyi szabályokat azt „ előbb-utóbb megbüntetik”, de „erre már nem sokáig lesz szükség”.

Kon az N1-nek nem volt hajlandó arról beszélni, hogy Goran Vesić, a főváros alpolgármestere illegális bulin vett részt, és arról sem nyilatkozott, hogy Aleksandar Vučić  miért mutatkozik meglehetősen gyakran nyilvános helyen maszk nélkül.

Predrag Kon (Fotó: archív)