Ahogyan arról korábban beszámoltunk róla, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a belgiumi központú Janssen gyógyszercég vakcinájának első adagjai hétfőn elhagyták a vállalat raktárait.

A Johnson & Johnson megkezdte vakcinájának európai szállítását

Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a vállalat által kifejlesztett oltóanyagának, az Egyesült Államokban azonban már hat olyan esetről számoltak be, ahol alacsony vérlemezkeszám mellett vérrögök alakultak ki a pácienseknél az oltás beadásától számított két hétben. Az érintettek 18 és 48 év közötti nők voltak, egyikük életét is vesztette, egy másikat pedig kritikus állapotban vittek kórházba.

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ezért felfüggesztette a szövetségi egészségügyi intézményekben az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával. A New York Times cikke szerint az FDA az államokat is arra kéri, hogy szüneteltessék az oltást a vakcinával.

Az Egyesült Államokban egyébként csaknem hétmillió embert oltottak be eddig a Johnson & Johnson oltóanyagával, és további kilencmillió adag vár beadásra.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja, hogy van-e összefüggés a Johnson & Johnson vakcinájának használata és a vérrögképződés között. Eddig négy olyan esetet is találtak, ahol a Janssen beadása után alacsony vérlemezkeszámú vérrögök keletkeztek, egy páciens bele is halt a következményekbe.

Az Európai Gyógyszerügynökség március 11-én engedélyezte a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagát, amely 67 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzést.

Egyelőre nem oltanak a vakcinával az Egyesült államokban (Fotó: Pixabay)