Több tucat rendezvényszervező gyűlt össze hétfőn a szerb kormány épülete előtt, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki amiért illetékes intézmények a koronavírus-járvány okán mostohán bánnak velük.

A Tiltakozás a megmaradásért (Protest za opstanak) nevet viselő tüntetés szervezői nehezményezik, hogy már több mint 380 napja, amióta tart a járvány, nincs joguk dolgozni és államtól sem kapnak segítséget.

A tüntetők alapvető követelése az, hogy az óvintézkedések betartása mellett engedélyezzék munkájukat, ugyanis a beérkező számlák olyan összegekre szólnak, mintha virágozna a gazdaság.

Ez az iparág egyebek közt a rendezvényszervezőket, dekoratőröket, klubokat, bárokat, éttermeket, kávézókat, esküvői ruhaszalonokat, zenészeket, fényképészeket, cukrászokat, pirotechnikusokat és promótereket tömöríti.

Az érintettek Szerbia kormányától közvetlen anyagi támogatást kérnek a legkiszolgáltatottabb tevékenységek képviselői számára, a teljes időszakra, attól kezdve, hogy betiltották munkájukat, mindaddig, amíg majd újból rendesen dolgozhatnak.