Ana Brnabić kormányfő vasárnap este a Pink TV-ben azt mondta, hogy a polgárok „Környezetvédelmi felkelés” nevű szombati tiltakozása ugyan nem volt poltikai jellegű, de többen próbálták meg azt elpolitizálni – írja az N1.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, szombaton a szerb képviselőház előtt tömegtüntetést tartottak az elégedetlen polgárok a „Környezetvédelmi felkelés” elnevezésű megmozdulás keretében. A tiltakozáson számos környezetvédelmi és civil szervezet tagja vett részt, és egyebek közt a tiszta levegőhöz, vízhez és földhöz való jogot követelték.

Vučić akkor is jól érzi magát, ha tömegtüntetés van a parlamentnél

A kormányfő szerint az eseményen tübb politikai töltetű beszéd is elhangzott. Példaként említette Rade Panić, az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnökét, és Zoran Radovanovićot, akik lemondásra szólították fel Goran Vesić belgrádi alpolgármestert, aki a Crvena zvezda futballklub illegális buliján vett részt.

Vesić bocsánatot kért

Brnabić szerint abszurd egy több ezer résztvevős tiltakozó megmozduláson olyan eseményről beszélni, ahol jóval kevesebben voltak. Szerinte a szombati tüntetésen sokkal könnyebben megfertőződhettek a polgárok, mint a fenn említett illegális rendezvényen.

A kormányfő szerint igazából jó, hogy a pogárok a környezetvédelemmel foglalkoznak, mert „ez azt jelzi, hogy Aleksandar Vučić politikája jó”.

Szerinte az aktuális igen hatalom sokat tesz a környezetvédelem érdekében, elmondása szerint az utóbbi években csak szerbiai a hőerőmúvek szűrőberendezéseibe 600 millió eurót fektettek.

Ana Brnabić (Fotó: archív)