Szerbiának új választási törvényre van szüksége – jelentette ki Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter – írja az N1.

Matić véleménye szerint a jelenlegi választási törvény „rossz és negatívan hat a pártaktivistákra, mivel előre tudható, hogy ki kap képviselői helyet”.

Egy új törvényre van szükségünk, amely megtartaná az arányos rendszert, de lehetővé tenné, hogy a polgárok az adott listán szereplő konkrét jelöltekre is szavazhassanak” – nyilatkozta Matić.

Szavai szerint „ez arra kényszerítené a pártokat, hogy olyan embereiket jelöljenek, akik befolyással rendelkeznek a saját közösségükben”.

A mandátumok elosztása 70:30 arányban történne, a képviselők többségét az elért eredmény alapján választanák meg, 30 százalékát pedig a pártok határoznák meg területi, nemi,- illetve más egyenjogúsági alapon” – tette hozzá Matić, aki szerint Európában Szerbián kívül csak két országban van hasonló modell, ezért kell megváltoztatni, ezzel együtt pedig közelebb hozni a polgárokhoz.

Tatjana Matić (Fotó: N1)