A jelenleg aktív ellenzéki politikusok közül senki sem képes a választásokon legyőzni Aleksandar Vučićot, legfeljebb egy politikán kívülről érkező személy, jelentette ki az N1 Televíziónak adott interjújában Bojan Pajtić, a Demokrata Párt egykori elnöke.

A politikusnak semmi kétsége afelől, hogy a mostani ellenzéki vezetők rendelkeznek ugyan szavazóbázissal, de szerinte ez kevés Vučić pozíciójának a megingatásához.

– Ennek tárgyilagos okai vannak, hiszen az elmúlt kilenc évben mindenkit, aki ellenzéki politizálással foglalkozott, a sajtóban oly mértékben démonizáltak, annyiszor ismételtek el róluk hazugságokat és rágalmakat, hogy ezek egyszerűen „ráragadtak” a szavazópolgárokra – magyarázta Pajtić.

A politikus szerint a mostani körülmények semmiben sem különböznek attól, mint amelyek – az ellenzék egy része által bojkottált – tavalyi parlamenti választásokat jellemezték.

Azt a lehetőséget, amely a közelmúltban felmerült, hogy Boris Tadić volt államfő, a Szociáldemokrata Párt vezetője jelöltetné magát az elnökválasztásokon, Pajtić úgy kommentálta, hogy úgy hiszi, Tadić „elegendően nagy politikai tapasztalattal rendelkezik, és nem annyira irracionális”  hogy tisztában legyen azzal: nincs sok esélye az elnökválasztáson.

– Szerintem az egyetlen logikus magyarázat az, hogy egy politikai húzás van szó, hogy jelölésével a köré csoportosuló politikai pártok támogatottságát a bejutási küszöb fölé emelje, és listájának szerezzen további néhány százalékot. Amennyiben azonban Tadić valóban azt gondolja, hogy bármiféle esélye lehet az elnökválasztáson, akkor attól tartok, olyan mély irracionalitásba süllyedt, ahonnan már nincs visszaút. De inkább hiszem azt, hogy ez csak egy politikai húzás – vélekedett Bojan Pajtić.

Bojan Pajtić szerint pillanatnyilag egyetlen ellenzéki politikus sem képes a választásokon legyőzni Aleksandar Vučićot (Fotó: Archív)