Az új kihívások miatt új közlekedésbiztonsági törvényre van szükség, a jogszabályi változásra pedig még idén sor kerülhet, írja a szerb sajtó.

Duško Pešić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója a szerb köztelevíziónak (RTS) azt nyilatkozta, hogy az ügynökség olyan törvénymódosítási javaslatot fog beterjeszteni, amely alapján tartósan bevonhatják azoknak a felelőtlen sofőröknek a jogosítványát, akik nem hajlandóak rossz szokásaikon változtatni, sőt azok járművét is elkobozhatják.

Pešić ezt azzal indokolja, hogy a múlt évben több mint 8.000 gépjárművezető gyűjtött össze 18 büntetőpontot, vagyis nekik újra tanfolyamra kellett járniuk, hogy visszaszerezzék jogosítványukat. Közülük 32-nek már másodjára vonták be az engedélyét.

A 18 büntetőpontot begyűjtő sofőrök közül egyébként 12-en tudományos doktori fokozattal rendelkeznek.

A halálos balesetek áldozatainak jelentős hányada továbbra is a gyalogosok közül kerül ki, az év eleje óta pedig már három, gyalogosan közlekedő gyermek vesztette életét.

– Szeretném figyelmeztetni a szülőket, figyeljenek oda, hogy gyerekeik merre mennek, mivel a gyerekeket érintő balesetek száma kezd aggasztóvá válni – hívta fel a figyelmet Duško Pešić.

Dragan Milutinović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság illetékese szerint is tenni kellene valamit az áldozatok számának csökkentése érdekében.

– Az idén 15-en vesztették életüket amiatt, mert nem csatolták be a biztonsági övet. Közülük hatan akkor haltak meg, amikor autójuk felborult. A biztonsági öv becsatolása nem személyes döntés kérdése! Gondoljanak a házastársukra és a gyermekeikre, hiszen ha nem csatolják be az övet, akkor őket hagyhatják árván –  figyelmeztetett Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság illetékese.

A Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberei szerint azért is szükséges új törvényt alkotni, mert a közlekedési balesetek halálos áldozatainak zöme, 46 százaléka sofőr, vagy a jármű utasa, az elhunytak egynegyede gyalogos, minden tizedik áldozat pedig motoros.