Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke válaszolt Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselőjének kérdésére, amelyet eredetileg a Palics-Ludas Közvállalat igazgatónőjéhez, illetve Mészáros Attila, a VMSZ képviselőjéhez, továbbá a VMSZ frakciójához intézett. A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott kérdésekből és válaszokból készített összefoglalót a Magyar Mozgalom elnöke, videójából pedig kiderül, hogy a Szelevényi-csárda rombolása kapcsán az ügyészség nem emel vádat, mert arra a törvény értelmében nincs lehetőség.

A kérdések egyébként nem másra vonatkoztak, mint a Szelevényi-csárda lerombolásához, amely 2020 utolsó napjaiban történt, s mint utólag kiderült, azt a VMSZ képviselője, Mészáros Attila, egyébként királyhalmi lakos követte el.

A városi képviselő-testület tagja rombolta le a szelevényi csárdát

Sövény Ferenc Dobó Mártához, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatónőjéhez a következő kérdéseket intézte:

  1. A Közvállalat illetékesei értesültek-e a Szelevényi-erdőben 2020 decemberének végén történt rongálásról, ahol munkagépek segítségével romba döntötték a valamikori Rózsa Sándor csárdájaként ismert épületet?
  2. A Közvállalat illetékesei engedélyeztek-e bármilyen munkagépekkel történő mozgást, áthaladást, munkavégzést az említett területen az előző kérdésben szereplő időpontban?
  3. A Közvállalat illetékesei tettek-e feljelentést a rongálás ügyében akár ismert, akár ismeretlen tettes ellen?

Annyit sikerült megtudnom, mondja Sövény Ferenc a videóban, hogy a közvállalat nem tekint magára illetékesként, annak ellenére, hogy a Mészáros Attila, VMSZ tanácsnoka. Szerettem volna megkérdezni Mészáros Attilát, illetve a VMSZ frakcióját, levonják-e a konzekvenciát.

Mészáros Attila helyett Pásztor Bálint, a vkt elnöke válaszolt Sövény Ferencnek, mégpedig a következőket mondta:

— Tekintettel arra, hogy a képviselői kérdéseket a polgármesterhez, alpolgármesterhez, vkt elnökhöz, intézhet, másik városi képviselőhöz nem, Mészáros Attila nem válaszolhat, azért sem, mert a kérdés után nem nyithatunk vitát. Egyedül nekem van lehetőségem válaszolni, tekintettel arra is, hogy ennek a kérdésnek én voltam a célpontja.

Nagyon tisztelem a vkt képviselőit és a vkt munkáját, de a városi képviselő nem viselkedhet bíróként és államügyészként, és nem folytathat le büntetőeljárást és az ügyrend értelmében pedig kifejezetten tilos más képviselő magánéleti dolgairól beszélni. Ami Mészáros Attilát illeti, ő nyilatkozott az illetékes szerveknek, vagyis a rendőrségnek, amit követően az államügyész úgy döntött, hogy nem emel vádat és nem indít eljárást ellene, ugyanis a büntetőrvénykönyv és a büntetőeáljárásról szóló törvény értelmében erre nincs lehetőség, mondta Pásztor Bálint.

Sövény elmondja, hogy véleménye szerint ebben az esetben Mészáros Attila cselekedete nem tekinthető magánügynek, hiszen választott képviselőként felelős a tetteiért, lerombolt egy más tulajdonában lévő épületet, ráadásul természetvédelmi területen. Arról nem beszélve, hogy ezek szerint elkövetett valamit, azt be is vallotta, mégsem emelhető vád ellene, nem kell felelnie érte a bíróságon.

Pásztor Bálint a vkt ülésén tovább arról is beszélt, hogy a nevezett ingatlan magántulajdonban van, nem máséban, mint Sövény párttársa családjának a tulajdonában.

— Ők beszéltek egymással, Mészáros Attila nem csak a rendőrségnek, hanem az ingatlan tulajdonosának is elismerte, kártérítést hajlandó fizetni,de az ingatlan tulajdonosa nem fogadta el ezt az ajánlatot. Az ingatlan tulajdonosának az ügyvédje Maglai Jenő, Önök pedig politikai ügyet próbáltak csinálni. De ha már erkölcsi vonatkozásokról van szó, azt is tudnia kell, hogy az ingatlan 2016 szeptember 12-től Márton Ferenc családjának tulajdona, és akkor szerezték ezt a tulajdont, amikor az Ön párttársa a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója volt. Azt gondolom, hogy ez is hozzátartozik a történethez, hogy 5000 euróért vásárolták és 40 000 euró kártérítést kértek.

Pásztor Bálint hozzátette, azt is tudja a rendőrség, hogy ez a tanya, a csárda épülete „migránstanyává vált, és hogy Mészáros Attila a királyhalmi lakosságot védte, és első pillanattól vállalja a jogi és politikai következményeket.”

Sövény Ferenc a videójában elmondja, hogy Márton Ferenc valóban a Magyar Mozgalom alapító tagja, és a VMSZ példát statuált rajta, amikor kirúgták a Palics-Ludas igazgatói pozíciójáról, közvetlenül azután, hogy az MM alapító tagja lett. Hozzáteszi, ebben az ügyben 2020 decemberében bíróságon mondták ki, hogy Márton Ferenc elbocsátása jogszerűtlen volt.

Pásztor Bálint és Sövény Ferenc (Youtube)