Az ENSZ szervezeteként 1948. április 7-én alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezért került az egészség és kapcsolódóan az egészségügy világnapja is április 7-re.

A WHO minden évben valamilyen téma köré szervezi a világnapot, idén az igazságosabb és egészségesebb jövőért való küzdelemre szeretnék felhívni a figyelmet. Az egészségben, egészségügyi körülményekben hatalmas egyenlőtlenségek tapasztalhatók a világon és a koronavírus-járvány csak tovább rontott a helyzeten.

A WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy a vakcinák elosztásánál sokkal igazságosabban kellene eljárni. Az oltóanyag-ellátásban az figyelhető meg, hogy a leggazdagabb országokba szállítják a vakcinák több mint 80 százalékát, míg a legszegényebb országokba csak 0,1 százalék kerül.

A járvány kitörése óta alapvető fontosságú lenne, hogy minden ember hozzáférjen tiszta vízhez és szappanhoz. Ezzel szemben a világon jelenleg 3 milliárd ember nem fér hozzá a saját otthonában vízhez és szappanhoz. A világon működő iskolák felében nincs lehetőség kézmosásra, ami még járvány nélküli helyzetben is elfogadhatatlan. Mivel a Föld népességének fele nagyvárosokban él, a szegényebb országokban a zsúfoltság, az alapvető higiénés körülmények hiánya rendkívüli módon megnehezíti a járvány feltartóztatását.

A WHO rávilágít, hogy a világjárvány csak összefogással fékezhető, állítható meg, úgy fogalmaznak: „senki nincs biztonságban addig, amíg nincs mindenki biztonságban”.

Az összefogást nemcsak a védekezésben, tesztelésben, vakcinák gyártásában, oltásokban kell megvalósítani, ki kell terjednie az adatszolgáltatásra, és a hiteles tájékoztatásra is. Minden országnak felelőssége, hogy pontos adatszolgáltatással segítse a vírus elleni küzdelmet.

Az oktatásnak is rendkívüli szerep jut(na) ebben a rendkívüli helyzetben. Sajnos éppen az oktatás elhanyagolása figyelhető meg az elmúlt egy évben. A szegény országokban elsősorban a fiatal lányokat éri hátrányos megkülönböztetés, kimaradnak az iskolából, mert otthon kell háztartási munkát végezniük vagy dolgozniuk. A járvány több évvel vetette vissza azt a küzdelmet, amit eddig a nemek közötti egyenlő bánásmódért, esélyegyenlőségért vívtak. A gazdagabb országokban is problémás az oktatás, a hátrányos helyzetű családokban élő fiatalok nem tudnak bekapcsolódni a távoktatásba, a mélyszegénységben élők nem, hogy számítógépre, de még internetre vagy sokszor villanyra sem tudnak költeni. Az ilyen családokban az egészséges életmódhoz, gyógyszerhez való hozzájutás is erősen korlátozott.

A WHO adatai szerint a világ fele jelenleg nem fér hozzá a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatásokhoz sem. Ennek oka lehet, hogy nem is áll rendelkezésre egészségügyi ellátás egy országban, régióban, vagy ha rendelkezésre áll, nem tudják megfizetni azt a rászorulók.

A mai világnapon egyéves kampány indul, amelyben mindenkit a még nagyobb összefogásra igyekeznek rábírni, hiszen a járvány csak így állítható meg.

„Helló! Ma van az egészségügyi világnap! Itt az ideje, hogy mindenütt és mindenki számára egy igazságosabb és egészségesebb világot építsünk.”
Az egészség világnapjának idei hivatalos plakátja (Fotó: WHO.org)