A Dr. Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központban jelenleg 25 koronavírusos gyermeket kezelnek, kétszer annyit, mint az előző hónapban.

A gyermekosztály vezetője, Olivera Ostojić a K1 televíziónak beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapban megnövekedett a vizsgálatok száma, ahogy a kórházban kezeltek száma is.

„Nem csak a belgrádi gyerekek vannak a kórházban kezeltek között, hanem Szerbia más részéből is érkeznek. Az elmúlt néhány napban megnövekedett a kórházi ellátásra szoruló gyermekek száma. Most több beteget veszünk fel, mint amennyit elbocsátunk. Ez eddig még nem történt meg, mindig több gyermeket bocsátottunk el, mint amennyit felvettünk” – mondja Ostojić.

Hozzátette, a gyermekek különböző életkorúak, a néhány napos csecsemőtől a 17-18 éves korú fiatalig. Hangsúlyozta a csecsemők állapota a legjobb.

„Úgy tűnik, hogy a csecsemők a legerősebb láncszemek. Tavaly március óta több csecsemőt kezeltünk a kórházban, és mindannyian rendben vannak, nincsenek hosszú távú szövődményeik” – mondta az orvos.

Nem úgy az idősebb gyermekek, főleg a tinédzserek, akik magas lázzal, köhögéssel, rossz állapotban érkeznek a kórházba akár több szervrendszert érintő gyulladással – ami a doktornő szerint súlyos megbetegedés, az immunrendszer túlzott válasza a fertőzésre.

Hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják a gyermekek oltását, viszont ehhez az szükséges, hogy minél tömegesebben vegyék fel a vakcinát a nagykorú polgárok.

Egyre több a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos gyermek (Fotó: iStock)