Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter szerdán kijelentette, hogy a szakértők azt javasolják, Szerbiában tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást – írja az Nova S portál.

Ezzel mi is egyetértünk, és a szakma javaslata is ez” – mondta a minszter, aki arról is beszélt, hogy Szerbiában Merošin, Tutin, Žagubica és Novi Pazar azok a községek, ahol a eddig a legkevesebben oltatták be magukat.

Ezekre a helyekre szakembereket küldünk, hogy előadásokat tartsanak. Az egészségügyi minisztérium és a Batut Intézet munkatársai ha kell minden gyárat, minden kollektívát meglátogatnak majd, hogy eloszlassuk a polgárok dilemmáit az imminizációval kapcsolatban, és bátorítsuk őket a vakcina felvételére” – mondta Lončar, aki arról is beszélt, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vidéki városokban és községekben is mindenki hozzájusson az oltóanyaghoz.

Mihajlo Jovanović, az eUprava iroda igazgatója szerdán azt mondta, hogy ezentúl minden szerbiai városban és községben előzetes bejelentkezés nélkül is felvehető a koronavírus elleni oltás.

Szerbiában ezentúl előzetes bejelentkezés nélkül felvehető a vakcina

Jovanović elmondása szerint az önkotmányzatok szervezik meg az oltást a helyi oltópontokon, amelyek általában az adott település egészségházában lesznek, a nagyobb oltópontokon viszont továbbra is csak azokat fogadják, akik előzetesen bejelentkeztek, hogy elkerüljék a hosszabb várakozási időt.

Zlatibor Lončar (Fotó: archív)