A Szerbiai Szocialista Párt magasrangú képviselője, Dušan Bajatović a havi 34 ezer eurónyi bevételével rekordernek számít a szerbiai politikusok között. Összesen hét funkciót tölt be és így jutott el ehhez az összeghez. Jelenleg három igazgatói beosztása van, két felügyelőbizottságnak az elnöke és egy másiknak a tagja, valamint a szerbiai parlamentben is képviselő. Ez a legkevésbé fizetett funkciója.

A Srbijagas kötelékébe összesen 22 vállalat tartozik, tényleg sok funkciót töltök be, de sok is a dolog – mondta Dušan Bajatović azt magyarázva, honnan ekkora havi bevétele.

Ezt a szocialista tisztviselő gyakran kerül a közvélemény célpontjába azért, mert az egyidejűleg több funkciót tölt be – összesen hetet. Viszont ez mellett inkább azért kerül a figyelem középpontjába olyan gyakran, mert állami tisztviselőként szokatlan havi jövedelemmel rendelkezik egy olyan országban, ahol az átlagos havi fizetés alig haladja meg az 500 eurót.

A legtöbbet a Gastrans Kft. igazgatójaként keres: összesen 1.707.268 dinárt. A társaság tulajdonosa a Svájcban bejegyzett South Stream Serbia AG, amelyben az állami tulajdonban lévő Srbijagas 49, az orosz Gazprom pedig 51 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A Korrupcióellenes Ügynökség honlapján szereplő adatok alapján összesen három igazgatói feladatot lát el: a Gastranson kívül 174.378 dinárt keres a Srbijagas vállalatban, emellett a svájci vállalatnak, a South Stream Serbia AG-nek is igazgatója, de a hivatalos adatok szerint innen egy dinárt sem kap.

Dušan Bajatović (Fotó: Archívum)