A nova.rs hírportál nem hivatalos, de a kormányból jövő információkra hivatkozva közli, az állam rákényszerítheti az orvosokat arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást. Ehhez azonban előbb meg kell változtatni az immunizációról szóló szabályzatot.

Ez a dokumentum tartalmazza a fertőző betegségek listáját, amelyek ellen az egészségügyi dolgozókat be kell oltani. Amennyiben a Covid—19 szerepelne ezen a listán, akkor kötelező lenne az egészségügyi intézmények alkalmazottainak felvenni a koronavírus ellen védelmet nyújtó oltást. Ellenkező esetben az oltást megtagadó orvosok elveszíthetnék a munkavállalási engedélyüket.

Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének vezetője mindezt az állítást megerősítette a hírportálnak. Elmondta, az egészségügyi miniszter hozhat határozatot az egészségügyi dolgozók kötelező immunizációjáról.

Ismertette az olaszok példáját, ahol az az orvos, aki nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát nem dolgozhat betegekkel. Amennyiben nem tudnak neki ilyen megváltozott munkakörülményeket teremteni, akkor elveszítheti az állását. Panić elmondta, ő mégsem a kényszerre fektetné a hangsúlyt, hanem a polgárok edukációjára a nemzeti frekvenciájú televíziókon keresztül.

A szerb sajtó szerint a pszichológus végzettségű Jovana Stojković a szerbiai oltásellens mozgalom nem hivatalos vezetője, a Leviatán mozgalom listáján indult az előző parlamenti választásokon.

Házkutatást tartottak a szerb oltásellenes mozgalom vezetőjének lakásában

Az egészségügyi miniszter úgy dönthet, be kell oltatniuk magukat az egészségügyi dolgozóknak (Fotó: Archívum)