A szerb kormánynak fontosabbak az európai pénzek, mint az Európai Unióhoz történő csatlakozás – mondta Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. Csonka szerint a szerbiai tájékoztatási eszközökben egyre többet szerepel Kína és Oroszország. Az Európai Unió továbbra is a legjelentősebb partner, ami a gazdaságot illeti, emiatt a legrégebben alapított vajdasági magyar párt elnöke úgy véli, hogy az EU-hoz történő csatlakozás még most is jobb megoldás, mint a Kína és Oroszország felé fordulás.

A Danas napilapban megjelent interjú arra a kérdésre is kereste a választ, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely a Szerbiában élő magyarok jelentős támogatását élvezi, és emellett évek óta a Szerb Haladó Párt szövetségese, milyen szerepe van a felsoroltakban.

Csonka elmondta, hogy a VMSZ-nek az a feladat jutott, hogy az Európai Unió felé azt az illúziót keltse, hogy Szerbiában minden rendben van, hogy a radikálisokból lett haladók nacionalista retorikája és fellépése megváltozott, hiszen maguk mellé vettek egy kisebbségi pártot.

– Ha azt vesszük figyelembe, hogy a 90-es években a Szerb Radikális Párt tagjai útravalóként egy szendvicseket kínáltak a magyaroknak, akkor valóban valamiféle változásról beszélhetünk – nyilatkozta Csonka, aki arról s beszélt, hogy az utóbbi időszakban a Szerb Haladó Párt és a Fidesz egyre közelebb került egymáshoz, s ebben a történetben a VMSZ volt a közvetítő, akinek az egyik tagja, Deli Andor, aki korábban tartományi titkár volt, jelenleg a Fidesz képviselője az Európai Parlamentben.

– Deli szerepe, hogy a Szerb Haladó Pártnak lobbizzon az európai körökben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a VMSZ alelnöke, Kovács Elvira, aki az Európai Integrációs Bizottság elnöke, retorikája és álláspontja az európai politikusok felé egyes esetekben még a Szerb Haladó Párt politikusainál is markánsabb.

Úgy vélem, hogy ez nem jó, ez egy téves iránya, és a Vajdasági Magyar Szövetség sem a magyaroknak, sem a szerbeknek nem segít ezzel. Nem akarnak szembenézni azzal a ténnyel, hogy megsemmisültek az intézményeink és a szerb képviselőház is, hogy egy autokrata hatalom jött létre, és hogy változásokra van szükség, ehelyett ők azt a látomást igyekeznek bizonyítani, hogy ebben az országban minden a legnagyobb rendben van. A Vajdasági Magyar Szövetség a megnyilvánulásaival, a lobbizásával és azokkal a módosítási javaslatokkal, amelyeket Deli Andor nyújtott be az Európai Parlamentben a Szerbiával kapcsolatos jelentés megtárgyalása során, nyíltan szerepet vállalt a kormányzat maffia és korrupciós ügyeinek – Jovanjica, Krušik… – eltussolában.

Krušik, Jovanjica, Telekom, elmaradt reformok… – Elfogadták a Szerbiáról szóló országjelentést

Az interjú kitért arra is, hogy a magyar kormány több mint 50 millió euróval támogatta a Szerbiában élő kisebbséget, s arra a kérdésre, hogy a támogatást hogyan osztották szét, ki kaphatott belőle, és milyenek a következmények, Csonka azt felelte, hogy a vajdasági magyarok Szerbiában élnek, itt fizetik az adót, és úgy véli, hogy a nemzeti tanácsokon, valamint más intézményeken keresztül kellene megteremteni annak a lehetőségét, hogy a kisebbségek megőrizzék az identitásukat, fejlesszék a kultúrájukat.

– Ezzel ellentétben, Magyarországról érkeznek a támogatások, aminek örülünk, de ezek mind a Vajdasági Magyar Szövetség ellenőrzése alatt vannak, amely létrehozta a Prosperitati Alapítványt, amely a pénzek szétosztásáért felel. Ha figyelembe vesszük, hogy mekkora összegekről beszélünk, akkor, azt kell mondanunk, hogy a hatás igencsak kicsi. Az elsődleges cél az volt, hogy a magyar közösség tagjai anyagilag megerősödjenek, és ennek köszönhetően ne hagyják el a szülőföldjüket. Ha figyelembe vesszük, hogy csak néhány száz munkahely nyílt, és a támogatásokat mintegy 15 ezer ember között osztották szét, akkor a hatás nagyon kicsi. Ez inkább arra szolgált, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a Szerbiában élő magyarokat bevonzza az ő programjaiba, és így szavazatokat gyűjtsön saját magának, valamint a Fidesznek is – nyilatkozta Csonka.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a szerb ellenzék milyen tanulságokat vonhat le abból, hogy Budapesten az ellenzéki összefogásnak köszönhetően Karácsony Gergely lett a főpolgármester, Csonka azt felelte, hogy akkor lehetne tanulni a pesti esetből, ha egyformák lennének a választási feltételek.

– Ott nem kell senkinek a közjegyzőnél hitelesíteni a pártnak adott támogatói aláírást, itt pedig ez egy fajta nyomásgyakorlás a pártokra, s ezen változtatni kellene. Magyarországon még van néhány ellenzéki tájékoztatási eszköz, amelyek a hatalomtól eltérő véleményeket is megjelentetnek, míg nálunk ezt nehezebb megoldani. A mi véleményünk, hogy az ellenzéknek egységesnek kell lennie, és a köztársasági elnökválasztáson mindenkinek ugyanazt a jelöltet kell támogatnia, hogy lássuk, milyenek a lehetőségei a közös fellépésnek a többi választáson – mondta Csonka.

A Szabadkai Zsingagóga átadóján (balról jobbra): Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke (Fotó: skupstinavojvodine.gov.rs)