Egyes szabadkai lakosoknak problémássá vált a koronavírus elleni védőoltás igénylése, mivel korábbi penicillin-allergiájuk miatt nem tudták felvenni az oltást. A portálunknak nyilatkozó járványügyi és immunológus szakemberek szerint, annak ellenére, hogy a penicillinérzékenység nem jelenet ellenjavallatot az oltás felvevése szempontjából, azt javasolják azoknak a pácienseknek, akiknek előzőleg súlyosabb allergikus reakcióik voltak, hogy az oltás igénylése előtt forduljanak tanácsért valamelyik immunológus vagy allergológus szakemberhez.

Az orvos szakemberek elmondása szerint „nem létezik olyan konkrét betegség, amely miatt nem ajánlatos felvenni a koronavírus elleni védőoltást”. Azok a személyek, akiknek krónikus betegségeik súlyosabbá váltak, vagy bármilyen akut gyulladásban, heveny betegségben szenvednek, vagy lázuk van, a védőoltást el kell halasztaniuk, ami viszont nem jelenti azt, hogy később nem kell, hogy felvegyék.

Kihez fordulhatunk segítségért?

Vicei Natália szabadkai lakos portálunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a férje nemrég kapta meg a védőoltás időpontját, mivel egyetemistákkal dolgozó pedagógusként a rizikócsoporthoz tartozik. Viszont amikor elmondta az orvosának, hogy 35 évvel ezelőtt a penicillinoltás után elájult, az orvos mégis úgy döntött, hogy nem oltja be.

Natália elmondta, hogy férje 68 éves, asztmás beteg, de fel szeretné venni a védőoltást. Ezért kikérték egy immunológus szakember véleményét, viszont nem kaptak semmilyen dokumentumot, amellyel adott esetben újra jelentkezni tudnának az e-közigazgatás portálon a vakcináért.

„Harmincöt évvel ezelőtt történt, hogy Újvidéken, a penicillin védőoltás után rosszul lett és elájult. Azóta az orvosi kartonjában be van jegyezve, hogy „kv penicillin”. Miután elmesélte az esetet, az orvos azt mondta, hogy nem engedheti meg az oltást, annak ellenére, hogy a penicillinérzékenység nem ellenjavallat a koronajárvány elleni vakcina felvételére. A férjem megpróbálta megmagyarázni az orvosnak, hogy ez régen történt, de nem járt eredménnyel. Úgyhogy jelenleg fogalmunk nincs, kitől kérhetünk segítséget, és hogy milyen módon tudjuk igényelni a védőoltást” – mondja Vicei Natália.

Elmondása szerint, ő is 25 évvel ezelőtt felvette a penicillin-vakcinát és rosszul érezte magát, de semmi komolyabb nem történt, viszont nála is fel van tüntetve az orvosi kartonjában, hogy „kv penicillin”. És ugyanez az eset történt a négyéves kislányukkal is, aki szintén nem tudta befejezni a penicillin-terápiát a penicillinérzékenysége miatt.

Natália megjegyzi, hogy később elvégzett egy penicillin-allergia tesztet és az eredménye negatív volt mind az injekció, mind a tabletta szempontjából.

„Bejelentkeztem az eUprava portálon, illetve a művelődési intézményben, ahol dolgozom, és most várom, hogy hívjanak bennünket az oltásra. Remélhetőleg nem lesz probléma, és végül felvehetjük a vakcinát” – reménykedik Natália.

Dr. Krtinić: Az oltást végző orvosnak kell döntenie

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház járványügyi szakorvosnője portálunknak elmondta, hogy a koronavírus elleni védőoltás kontraindikációi pontosan és érthetően meg vannak határozva. Az oltással kapcsolatos útmutató tartalmazza ezeket az információkat. Ebből az orvos tájékozódni tud arról, hogy mi az ellenjavallat és mi nem, illetve, hogy melyek a tartós és melyek az ideiglenes kontraindikációk.

„A vakcina abban az esetben nem javasolt, ha a páciens érzékeny, vagy allergiás reakciója van a védőoltás valamely összetevőjére, illetve ha az első dózis után súlyos mellékhatások jelentkeztek. Amennyiben az első oltásnak súlyos mellékhatásai voltak, a második adagot nem adják be. Emellett akkor nem javasolt még a vakcina, ha a páciens anamnézisében súlyos allergiás reakció szerepel” – magyarázza Krtinić.

Dr. Gordana Krtinić (Fotó: YouTube/Printscreen)

Amennyiben anafilaxiás sokkhatást vagy bármilyen súlyos allergiai reakciót váltott ki a védőoltás valamely allergénje, az oltóponton lévő orvos hozza meg a döntést az oltásról és az ő felelőssége, hogy a személy felveheti-e az oltást vagy nem, mondja a szakorvosnő.

– Ha az oltást végző orvos nem biztos abban, hogy az allergiás reakciók súlyosak-e vagy sem, mivel a páciensek nem mindig emlékeznek pontosan a régebben történt allergiás reakciókra, akkor kikérheti az immunológus vagy az allergológus szakember véleményét. A szakember ekkor megvizsgálja a pácienst és megállapítja az allergiás reakció súlyosságát, ami alapján a szakorvos meg tudja hozni a döntését. Ám mégis, a végleges döntés az oltóponton vakcinázó orvosé – magyarázza Krtinić doktornő.

Elmondása szerint a kontraindikációra olyan elemek is hatással vannak, mint például a fertőző akut és ezekhez hasonló betegségek, illetve a láz, vagy a komolyabb krónikus betegségek, ám ennek hatását is a szakorvos méri fel.

„Amennyiben akut légzőszervi megbetegedése vagy láza van valakinek, esetleg köhög, akkor nem kell jelentkezni a védőoltásért. Ezek nem krónikus megbetegedések, ezek átmeneti kontraindikációk, és mihelyt elmúlik a heveny állapot, a páciens felveheti az oltást” – mondja a doktornő.

Az állapotos nők és a szoptató anyukák esetében, Krtinić elmondása szerint, még mindig nincsen megbízható számú felmérés, hogy a vakcina teljes mértékben biztonságos-e.

– Ennélfogva még mindig nem ajánlatos az állapotos nőnknek és a szoptató anyukáknak a védőoltás, de mindenki másnak teljes mértékben ajánljuk. A vakcina nem csak a modern kori orvostudomány, hanem az egész emberiség egyik legfontosabb vívmánya. Kizárólag a vakcina az egyetlen létező módja annak, hogy legyőzzük ezt a járványt” – mondja  Krtinić.

A nyájimmunitás elérését biztosítani kell, legalább hárommillió embert be kell oltani ahhoz, hogy a vírus gyengülni tudjon és az élet valamilyen szinten visszatérjen a normális kerékvágásba. Ehhez viszont még néhány hónapnak el kell telnie, fűzi hozzá a doktornő.

– Mindenkit szeretnék felkérni, hogy oltassa be magát. Tapasztalatból mondom, hogy nincs más alternatíva, ha a betegség és a vakcina között kell választani. Csakis a vakcinát válassza mindenki, mert az, amit mi itt minden nap tapasztalunk… Valószínűleg bárki a vakcinaellenesek táborából, aki látná ezt, azonnal megváltoztatná a véleményét… – mondja Krtinić.

Dr. Milošević: A penicillinallergia nem ok arra, hogy valaki ne kapja meg a védőoltást

Emina Milošević belgrádi immunológusnő portálunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem létezik olyan betegség, amely miatt nem ajánlanák a koronavírus elleni védőoltást.

Ellenben ő is megerősítette, hogy „ha valaki krónikus betegként súlyosabb fázisban van, illetve bármilyen formájú akut gyulladás, akut betegség, vagy láz esetén nem adunk vakcinát, illetve elhalasztjuk a védőoltást, amíg az állapota nem stabilizálódott. Amennyiben krónikus betegségről van szó, megvárjuk, amíg elmúlik az akut gyulladás vagy betegség.”

Véleménye szerint azoknál a betegeknél, akiknél a krónikus betegség súlyosabbá vált, nem a biztonsági faktor, hanem a vakcina hatékonyságának a kérdése a fontos, illetve az, hogy el tudja-e érni a személy a vakcina után az immunitást.

Dr. Emina Milošević

„A krónikus betegségek súlyosbodásakor felügyelni kell a folyamatot, amennyiben a páciens például immunoszupresszív kezelés esetén kortikoszteroidokat kap. Ezért figyelni kell arra, hogy akkor kapja a védőoltást, amikor egy bizonyos nyugalmi állapotban van a terápia. Amikor viszont jelentős mennyiségű kortikoszteroidokat kap a páciens, nem adható be a koronavírus elleni vakcina. Meg kell várni, hogy elteljen egy bizonyos időszak, hogy lecsökkenjen az adott dózis, és csak akkor kaphatja el a védőoltást, reménykedve az oltás sikerességén” – magyarázza Milošević, aki azt is leszögezi, hogy a penicillinallergia miatt nem ellenjavallt a védőoltás, csak figyelemmel kell kísérni a folyamatot.

– Amennyiben valakinek volt anafilaxiás sokkja, akkor különös figyelemmel kell kezelni az oltás folyamatát, de azt tudni kell, hogy ezek a vakcinák főként mRNS vakcinák. Az annyit jelent, hogy nem a kórokozok élő sejtjeiből állnak, így a penicillin nem tartozik az összetevőik közé. Ezért nincsen ok arra, hogy ezek a páciensek ne vegyék fel ezt a védőoltást. Bármelyik védőoltást felvehetik, de természetesen nekik is várni kell az oltás után 30 percet – mondja Milošević.

A doktornő hozzáteszi, hogy amennyiben valakinél a vakcinára való allergiás reakció kezdetét venné, minden oltóponton hozzáférhető a sokk elleni terápia és azonnal lehet reagálni. Azt is elmondta, hogy ezt eddig minden egyes esetben sikeresen kezelték.

„A beoltott penicillinallergiás személyeknél gyakorlatilag semmilyen reakció nem keletkezett. A betegosztályozáson lévő orvosoknak edukálni kellene magukat e téren. Nagyon ritka az ilyen reakció a koronavírus elleni védőoltásokra” – hangsúlyozza Milošević doktornő.

Elmondása szerint, akiknek bármilyen kételyük is felmerül ezzel kapcsolatban, a legjobb, ha egy járványügyi szakorvoshoz fordulnak, hogy a szakorvos kiadja a hivatalos engedélyt a betegosztályozáson lévő orvosnak. Azok az orvosok pedig, akik „elhatárolódnak attól, hogy beoltsák azokat, akiknek előzőleg volt bármilyen allergiás reakciójuk, azok tegyék meg és adják be a vakcinát.”

A koronavírus elleni oltás szükségességét illetően a doktornő elmondta, hogy újabb és újabb hullámai következnek a koronavírusnak, s nagyon sok ember Szerbiában úgy betegedett meg, hogy nem is tudta, hogy fertőzött.

„A népesség fele még nem volt kapcsolatban a vírussal, ezért óriási a lehetősége az újabb megbetegedéseknek. Ezek az újabb hullámok csak ismétlődni fognak, ezért követni kell mindazt, amit már hónapok óta szajkózunk, hogy be kell tartani minden hatályon lévő járványügyi rendelkezést, mindaddig, amíg a népesség nagyobb hányada be nem lesz oltva. Nem elég a populáció 10-15 százalékának a beoltottsága ahhoz, hogy hatályon kívül helyezzék az érvényben lévő járványügyi rendelkezéseket” – mondja Milošević.

– Nem létezik egyhangúlag elfogadott válasz arra, hogy milyen mértékben hat a vakcina. A kivizsgálások folyamatban vannak. Az orvosok követik az immunrendszeri válasszal kapcsolatos eredményeket, és azt, hogy milyen mértékben lesznek biztonságban a beoltott személyek – mondja a doktornő, majd hozzáteszi, hogy még mindig nem lehet tudni azt sem, hogy szükség lesz-e az újraoltás egy év múlva. Milošević hangsúlyozza, hogy az alapján kell majd határozni a védőoltás hatékonyságáról, hogy mennyi megbetegedett személy lesz számon tartva a védőoltás után.

„Nekünk már rendelkezésünkre állnak ezek az adatok, csak a két adatbázis, a védőoltásról szóló és a koronavírusra teszteltek bázisának összevetése hiányzik. Így tudjuk majd megfelelően lemérni az immunrendszeri választ, viszont még mindig nincsenek pontos adataink arról, hogy a kialakult antitestek mely szintje a kielégítő” – mondja Milošević.

Natalija Jakovljević

(fordította: Lenkes László)

A szakorvossal való konzultáció után azok is beolthatják magukat, akiknek allergiás reakcióik vannak, vagy akut betegségben szenvednek (Fotó: Pixabay)

A szöveg szerb nyelvű változata a Slobodna reč portálon olvasható:

Subotica: Osobe sa alergijama i akutnim bolestima mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa lekarom