Úgy tűnik, történt némi változás a határátlépéseket illetően: több, a közösségi médiában megjelenő poszt tanúskodott arról szombaton délelőtt, hogy a Szerbiából Magyarországra történő kilépéskor a határőr figyelmezteti az utazókat, hogy hazatérésüket követően tíznapos karantén vár rájuk, melyet csak negatív PCR-teszttel lehet kiváltani.

Ahogyan már megszokhattuk, nem következetes a határőrvédelmi szervek viselkedése: többeket visszafordítottak ezzel a figyelmeztetéssel Szerbiába, mások viszont arról számolnak be, hogy gond nélkül tudtak szombaton is Magyarország irányából Szerbiába belépni.

A Szerbiai Jogi-információs Rendszer honlapján április 2-án, pénteken jelent meg utasítás, amely szerint módosult a Szerbiába való belépés rendszere. Az általános szabály szerint a világ minden országából Szerbiába csak negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni. A döntés azonban nem vonatkozik Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Magyarország, Észak-Macedónia és Montenegró állampolgáraira, amennyiben Szerbiába ezen országokból érkeznek.

Azok a személyek, akik a felsorolt országokban rendelkeznek ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel, csak abban az esetben léphetnek Szerbia területére, ha a belépést követő 48 órában negatív PCR-tesztet mutatnak fel az illetékes közegészségügyi intézetben, amelyet szerbiai laboratórium állított ki.

Ugyanakkor az újabb rendelkezés semmit nem mond azokról a szerbiai állampolgárokról, akik Magyarországra utaznak és onnan térnének haza.

A korlátozás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik igazolni tudják, hogy Szerbiában megkapták a koronavírus elleni védőoltást (pontosabban annak mindkét adagját, kivéve, ha az egyén az AstraZeneca vakcináját kapta, abból az első oltás igazolását is elfogadják a hatóságok).

Magyarán: ha a magyar állampolgár magyar hivatal által kiállított okmányokkal (személyi igazolvány és lakcimkártya) lép be Szerbiába, nem kell sem karanténba vonulnia és nem kell PCR-tesztet sem csináltatnia. Ha Magyarország irányából érkezik Szerbiába olyan személy, akinek tartózkodási vagy letelepedési engedélye van Magyarországon, annak kell a teszt vagy karanténkötelessé válik.
Ha viszont szerb állampolgár lépne be Szerbiába, szerb hatóságok által kiállított dokumentumokkal, akkor igazolnia kell, hogy megkapta az oltást, különben karantén vár rá.