Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Rádió műsorában kijelentette, hogy Magyarországon hamarosan nyithatnak a boltok és szolgáltatások – írja a hvg.hu.

Orbán szerint húsvét után 1-2 nappal meglesz a 2,5 millió első oltással rendelkező ember, az április 13-ával záruló (oltási) héten meghaladja a szám a 3 milliót, újabb egy hétre rá pedig a 3,5-et.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kijárási tilalom este 10 és reggel öt közé tolódik, újraindulhatnak a szolgáltatások, az üzletek reggel 5 és este 9.30 között lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek viszont még nem dolgozhatnak.

Fontos változás, hogy a boltokban 10 négyzetméterenként lehet egy vásárló (kivéve a kiskorút és a segítségre szorulót). A bolt elé ki kell írni, hogy ez egyszerre hány embert jelent. Az üzlet előtt várakozóknak 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk, erről a bolt vezetésének kell gondoskodnia. Folyamatosan fertőtleníteni kell a bevásárlókocsikat, kosarakat. A szabályt megszegők 100 ezer – 1 millió forint közötti büntetést kaphatnak, illetve ideiglenesen be is zárathatják az üzletet.

A miniszterelnök szerint a kövekező fix lépés az április 19-i óvodai, általános és középiskolai nyitás lesz. Kérdés, hogy mikor jön a következő lépés, Orbán ugyanis több mindent összekötött. Azt mondta, ha lesz 3-3,5 millió beoltott, sikerül megfékezni a halálozások számát, és a fertőzötteké is elkezd csökkenni, onnantól kezdve kaphatnak könnyítéseket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Számukra ki lehet nyitni a szállodákat, meg lehet indítani a kulturális életet, de véleménye szerint erről még korai beszélni.

Orbán Viktor (Fotó: archív)