Davor Štefanek Magánközépiskola néven nyit privát középiskolát az olimpiai bajnok Davor Štefanek. A birkózó, aki Rióban szerzett aranyérmet 2016-ban, azóta már visszavonult, és több ízben is nyíltan kampányolt a Szerb Haladó Pártnak, többek között Szabadkán a sportcsarnokban, Saghmeister Gábor motorversenyzővel együtt.

Később ő lett a Szerbiai Sportszövetség elnöke, most pedig magániskolát nyit a Banija utca 67. címen, a volt Miloš Crnjanski Általános Iskola helyén, amelyet a szabadkaiak csak „gyakorlóiskolaként” ismernek. A „gyakorlót”  egyébként 2018 nyarán zárta be a tartomány, és vonta össze a Jovan Mikić Általános Iskolával, akkor azzal az indokkal, hogy kevés a tanuló. Később arról beszéltek, hogy ebbe az épületbe költözik majd át a Közgazdasági Középiskola, amelynek jelenlegi iskolaépületét visszaszármaztatás útján megkapott a Zsidó Hitközség.

Ebből azonban úgy tűnik nem lett semmi. Az épületet – amely állami tulajdon – a magániskola szerezte meg, egyelőre nem tudni, hogy milyen szerződés és milyen feltételek mellett.

A következő iskolaévtől ebben a magániskolában egészségügyi, sport és informatikai gimnáziumi szakokon lehet továbbtanulni.

Az Egészségügyi középiskola a helyi egészségügyi intézményekkel együttműködve dolgozik majd, amellyel biztosítják a diákoknak a minőségi gyakorlati oktatást. A diákok tanulhatnak egészségügyi technikusnak, gyermekgondozói technikusnak, fizioterapeutának, nyilatkozta Štefanek a Subotica.com-nak, majd hozzátette, piackutatást végeztek, és ebből kiindulva nyitottak olyan szakokat, amelyek Szabadkán és környékén hiánypótló szakmák elsajátítását biztosítják majd.

Az iskola minden akkreditációs folyamaton átesett, ami Štefanek szerint előnyt jelent, az pedig a felszerelt tanintézmény, ugyanis olyan szaktantermekkel szerelték fel, amelyek eleget tesznek a modern kihívásoknak. A jövőben az iskola a duális oktatás irányába szeretne fejlődni, ezért a helyi vállalkozókkal is ápolja a kapcsolatot.

A magánközépiskolába júniusban kezdődik meg az iratkozás, minden további információt pedig a 063/10-21-895-ös számon kaphatnak meg az érdeklődők, Krisztiánnál.

A fenn megadott telefonszámon kérdésünkre, miszerint tervezik-e magyar nyelven is osztályok nyitását, elmondták, hogy egyelőre csak szerb nyelven indul a középiskola, az előttünk álló években tervezik a magyar oktatás bevezetését.

A tandíj kapcsán egyelőre annyit mondtak, azt már ugyan meghatározták, de még nem nyilvános. Egy hónapon belül elkészül az iskola honlapja, akkor már a tandíj összegeiről is tájékoztatják majd az érdeklődőket.

A volt gyakorló épülete (Fotó: subotica.com)