A köztársasági válságstáb azt javasolta, hogy amennyiben a hétvégén nem növekszik ugrásszerűen az új fertőzöttek száma, akkor hétfőtől megnyithatnak a vendéglátóipari egységek teraszai és kerthelyiségei. A javaslat szerint minden objektum munkaidejét – beleértve azokét is, amelyek most is dolgozhatnak – 22 óráig hosszabbítanák meg.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a válságstáb ülését követően azt mondta, hogy a járványhelyzet összességében továbbra is rendkívüli, de jó jel, hogy habár az új fertőzöttek száma folyamatosan magas, de nem növekszik. Ez, mint fogalmazott, járványügyi szempontból ugyan nem jó, de a beoltott polgárok számának növelésével, és az eredményes korlátozó intézkedésekkel a helyzet fokozatosan javul.

– Az, ami rossz, hogy nagyon sok koronavírusos beteg van kórházban, az egészségügyi rendszer pedig továbbra is túlterhelt – emelte ki Gojković.

A válságstáb ülésén az a javaslat született, hogy amennyiben a hétvégén nem növekszik kimagaslóan az új fertőzöttek száma, akkor az óvintézkedések szigorú betartása mellett engedélyezik a vendéglátóipari létesítmények teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását.

Zoran Gojković beharangozta, hogy a boltok és egyéb létesítmények 22 óráig tarthatnak nyitva.

– Megpróbáljuk, hogy az emberek a zárt térben minél hosszabb időn át gyülekezhessenek, hogy ne kelljen rövid idő alatt sok személynek csoportosulnia – magyarázta Gojković.

A tartományi titkár rámutatott, hogy bevásárlóközpontok továbbra sem nyithatnak ki.

Zoran Gojković (Fotó: Tanjug)