„A bíróság ma megküldött ítélete szerint nemcsak a Budapest–Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződés 10 éves titkosításával nincs probléma, de még azt is eltitkolhatja a kormány, hogy milyen külgazdasági érdekeket sért a szerződés kiadása” – írta csütörtöki közleményében Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

A 444.hu beszámolója szerint Szél bíróság előtt támadta meg a kormány döntését, amellyel 10 évre titkosították Budapest-Belgrád-vasútvonal építését finanszírozó kínai-magyar hitelszerződést, ebben az ügyben utasította el beadványát a bíróság.

Indoklásában a bíróság azt írta, „Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését” veszélyeztetné a szerződés adatainak nyilvánossága, ezt azonban nem fejtették ki, nem írtak bővebbet a titkosítás okáról.

Szél ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, szerinte az adófizetőknek joga van megismerni a szerződést, hiszen végső soron nekik kell 750 milliárd forintot kifizetniük. Ha pedig az Alkotmánybíróság is elutasítja, Strasbourgban keresi majd tovább az igazát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ning Csi-csö, a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottság alelnöke és Kern Imre, Szerbia építésügyi, közlekedési és infrastruktúra fejlesztési államtitkára (b-j) Pekingben, a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjéről szóló háromoldalú kormányközi munkacsoport ülése után 2018. június 8-án.
(Fotó: MTI/KKM)