Habár a hétvégén és a hét elején a Köztársasági Válságstáb tagjai közül ketten, Branislav Tiodorović és Predrag Kon is megerősítették, a szórakozóhelyek és azok kerthelyiségei továbbra is zárva maradnak a kedvezőtlen járványügyi adatok miatt, Zentán és Adán kedden több szórakozóhely is jelezte, hogy szerdától fogadja a vendégeket.

Zentán a Mojo Club a Facebookon tette közzé, hogy nyitva a terasz, s ugyanígy tett az üzletközpontban található Cafe Style is, Adán pedig a Fausto, valamint a Corso Cafe.

Ez nem számít újkeletű dolognak, ugyanis szombaton megteltek vendégekkel az újvidéki kávézók kerthelyiségei, kerthelyiségei. A 021.rs tudósítója szerint a Jovan Zmaj utcában található kávézók a tiltás ellenére kihelyezték az asztalokat és a székeket. Mivel az elvitelre történő vásárlás engedélyezett, így az emberek a kávézók bejáratában, az úgynevezett „tolóablaknál” megvásárolják a kávét, vagy más italt, amit aztán a teraszon leülve fogyasztanak el. A 021.rs riportere szerint senki sem részesítette figyelmeztetésben a polgárokat, akik egyébként maszkot sem viselnek. Több rendőr és rohamrendőr is járőrözött a környéken, de ők sem reagáltak arra, hogy az emberek a kávézók teraszain ülnek.

Ana Brnabić kormányfő hétfőn kijelentette, hogy Szerbiában érvényben maradnak az eddigi korlátozó intézkedések, tehát a bevásárlóközpontok és a vendéglátóipari objektumok továbbra is zárva maradnak. Korábban a szerb sajtó arról cikkezett, hogy a hétfői nap folyamán ül majd össze a köztársasági válságstáb, és akár enyhítések is szóba kerülhetnek. 

A friss adatok szerint a felnőtt lakosság mintegy 25 százaléka kapta meg az első oltást, ők még nem védettek, de jó úton haladnak efelé. Mindkét dózist 16 százalék vette fel, ha nem jutottunk volna el erre a szintre, akkor napi 10.000 új fertőzöttünk lenne” – mondta a kormányfő.

Branislav Tiodorović epidemiológus szombaton azt mondta, hogy a vendélátóipari létesítményekre vonatkozó korlátozások esetleges lazítása legfeljebb a teraszok, kerthelyiségek megnyitása lehet, mivel a vírus igen gyorsan terjed.

– Jelenleg nagyon sok a fertőzött, a beteg és a kórházban ápolt koronavírusos beteg és az elhunytak száma is magas. Azt, hogy a számok a következő napokban hogyan alakulnak, majd meglátjuk. Ha lazítunk a vendéglátóipari létesítményekre vonatkozó korlátozásokon, akkor az csak a teraszokra, kerthelyiségekre vonatkozhat, ugyanis kültéren kisebb a fertőzésveszély, viszont ez esetben maximálisan be kell tartani az óvintézkedéseket – mondta a szakorvos.

A szerbiai vendéglátósok petíciót indítottak, hogy kinyithassanak

Újvidéken már szombaton elfoglalták az emberek a kerthelyiségeket (Fotó: 021.rs)