Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, Szerbiában változik a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapról (PIO) szóló törvény.

A módosítás tervezete szerint azok a munkavállalók, akik amiatt voltak kötelesek 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulni, mert a cég, amelyben dolgoztak csődbe ment, vagy valamilyen szerkezeti átalakításon esett át, megkaphatják az öregségi nyugdíj teljes összegét, mások viszont nem.

Szerbiában nincs tervben a nyugdíjkorhatár további emelése

Zoran Mihajlović a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetsége tanácsának titkára szerint az új törvénnyel egyes nyudíjasokat gyakorlatilag az állam kirabol.

„A kormány most csak azoknak garantálja a teljes öregségi nyugíjat, akik olyan cégekben dolgoztak, amelyek csődbe mentek, vagy szerkezeti átalakuláson mentek át. Azokat a nyugdíjasokat, akik nem ilyen vállalatokban dolgoztak – és amiről persze nem tehetnek – most egyértelműen diszkriminálják. Főleg olyanokról van szó, akik 20.000 dináros nyugdíjjal rendelkeztek, őt most 15.000-18.000 dinárt kapnak, amiből nem lehet megélni. Annak idején a kormány nekik is felajánlotta, hogy 33 év után elmehetnek nyugdíjba, csak aztán jött a 2014-es famózus törvény, amely szerint jelentősen csökkentették járandóságaikat. Nagyjából 3.000 ember kerül most hátrányos helyzetbe, ami elfogadhatatlan. Álláspontunk szerint, akinek 2014-ben csökkentették a nyugdíját, annak a teljes összeget kell, hogy megkapja, függetlenül attól, hogy mely cégben dolgozott” – mondta a Nova TV-ben a szakszervezeti vezető.

Mi lesz a nyugdíjjal? (Fotó: N1)