Több ezer polgár írta alá azt a petíciót, amelyet a szerbiai vállakozók érdekképviseletének (Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije) kezdeményezésére indítottak, és amelyben a vendéglátóipari objektumok azonnali megnyitását követelik – írja a 021.rs.

A szervezet közleménye szerint egy nap alatt mintegy 4.500-an online, és még ugyanennyien személyesen írták alá a petíciót.

A vendéglátósok a kávézók, éttermek, fogadóirodák és más jelenleg zárva tartó objektumok azonnali megnyitását követelik a kormánytól, valamint, hogy töröljék a pandémia ideje alatt rájuk kivetett adókat és járulékokat, térítsék meg veszteségeiket, szüntessék meg a szerintük felesleges illetékeket.

Követeléseik között szerepel még, hogy a következő két évben öt százalékos áfakulccsal dolgozhassanak, valamint, hogy az előző 12 hónapos időszakra az állam állja a fizetések bruttó 80 százalékát.

Korábban lemondásra szólították fel Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztert is, most pedig a köztársasági válságstáb távozását is követelik.

A vállalkozók lemondásra szólították fel Kisić Tepavčevićet

A vendéglátósok főleg azért elégedetlenkednek, mert a köztársasági válságstáb minden eddigi rendelkezését teljesítették, csökkentették a szórakozóhelyek befogadóképességét, az asztalokat egymástól távolabbra helyezték, állandó a fertőtlenítés, ami pluszköltségeket ró a vállakozókra. Az érdekképviselet véleménye szerint nem csak a vendéglátóipari létesítményekben terjed a vírus, és egyértelműen diszkrimináció áldozatai.

Ana Brnabić kormányfő hétfőn bejelentette, hogy Szerbiában érvényben maradnak az eddigi korlátozó intézkedések, tehát a bevásárlóközpontok és a vendéglátóipari objektumok továbbra is zárva maradnak.

Sokan írták alá a petíciót (Fotó: Pixabay)