Az elmúlt napokban egy érdekes kezdeményezés indult el Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány elnökének részéről. A lényege az, hogy a határon túliakhoz hasonlóan, a bármilyen okból Magyarországon kívül élő, de magyar lakcímmel is rendelkező magyarok is szavazhassanak levélben és ne keljen akár több száz kilométert utazniuk a legközelebbi követségre, hogy élhessenek szavazati jogukkal. Ennek kapcsán egyre szélesebb társadalmi vita bontakozik ki, amelynek középpontjába lassan, de biztosan az a kérdés kerül, hogy „Kell-e szavazni annak, aki nem él életvitelszerűen Magyarországon?” Minek szólunk bele egy olyan ország ügyeibe, ahol nem is adózunk?

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom elnöke ezzel kapcsolatosan videóblogjában aggályát fejezte ki, hogy a határon túli magyarok ismét céltáblává váltak. Csak most éppen, mint fogalmaz „minket az ellenzéki érzelműek használnak ellenségkép gyártásra vagy éppen bűnbaknak, ugyanúgy ahogy a Fidesz tette ezt mondjuk a migránsokkal”.

– Tisztázzunk le néhány dolgot, hogy jobban megérthessük, határon túli magyar kettős állampolgárként miért szavazok a magyar választásokon. Én nem vagyok se szerb, se román, se ukrán, se szlovák, én magyar vagyok. Magyarul beszélek, gondolkodom, írok, érzek. Magyar tv-t, youtubereket, hírportálokat követek. Nem csak kormánypártiakat. A gyerekeimet magyar óvodába, iskolába járatom. Büszke vagyok a magyar sportolók és csapatok sikereire. Ezer szállal kapcsolódom az anyaországhoz gazdasági, kulturális és történelmi szinten – mondja a videóban Sövény, majd így folytatja:

A kettős állampolgárság bevezetése óta pedig a lehető legértékesebb fizetőeszközzel törlesztünk Magyarországnak, a jövőnkkel. Magunk, gyermekeink és unokáink jövőjével, akiket elszívnak a magyarországi középiskolák és egyetemek, a kecskeméti, győri összeszerelő üzemek, a budapesti mesés fizetések és karrierlehetőségek.

– Mi ezzel a 21. századi véradóval, saját gyerekeinkkel járulunk hozzá a magyar GDP-hez, segítünk működtetni a nyugdíj- és ellátó rendszereket, pótoljuk az elvándorló anyaországi magyarságot. Itthon közben már alig maradt diák, szakember vagy akár értelmiségi. Egyre kevesebb az elsős magyar tanuló – figyelmeztet a vajdasági magyar közösség problémájára a Magyar Mozgalom elnöke.

Sövény Ferenc rámutat, hogy a határon túli közösségek a puszta megmaradásukért küzdenek egy olyan kilátástalan harcban, amiben talán nem is lehet nyerni. Ebben a harcban a mindenkori magyar kormány támogatása nélkül esélyünk sincs.

– Úgyhogy igen, mi is kőkeményen a saját bőrünkön érezzük a következményeit a magyarországi választásoknak! Hogy lesz-e pénz a következő 4 évben is magyar óvodákra, iskolákra, kultúrára, szülőföldön való boldogulásra – fogalmaz az MM vezetője.

Az, hogy a 95 százalékunk a Fideszre szavaz nem a mi hibánk. A magyar ellenzék a határon túliak meggyőzésének még csak a kísérletével sem próbálkozik. Számukra mi szinte nem is létezünk, mint potenciális szavazók. Megvásárolt, tájékozatlan, homogén tömegként tekintenek ránk

– mutat rá Sövény.

– Magyarországon is legalább egymillió emberre illik ez a leírás, pár ezer forintért vagy egy zsák krumpliért eladják a szavazatukat. Csak hát ők, általában az éppen aktuális kormánypártnak, így hát a jövőben még az ellenzéknek is jól jöhetnek. Mindemellett a mi szavazataink csak felet érnek, ugyanis egyéni listára nem szavazhatunk, csak országosra.

Hogy van-e gond a levélszavazással? Ad-e lehetőséget visszaélésekre? Persze, rengeteget! A Fidesz által finanszírozott fiókpártok és szervezetek, ha kell házról házra járnak a tulajdonukban illegálisan meglévő „Kubatov” listákkal és segítenek kitölteni, eljuttatni a levélszavazatokat a postára vagy a követségekre. Ha kell, még ixelnek is Maris néni, meg Pista bácsi helyett, nekik csak alá kell írniuk a szavazási nyilatkozatot. Fontos viszont kiemelni, hogy Maris néni és Pista bácsi jelenleg így is, úgy is Orbán Viktorra szavazna, a veszély csak abban áll, hogy korukból kifolyólag és a magyar bürokrácia ismeretének hiányában nagyon sokan hibásan töltenék ki a kísérő okmányokat, ezáltal pedig érvénytelen lenne a szavazatuk.

A visszaélések lehetőségét viszont minden lehetséges eszközzel szűkíteni kellene, ezzel teljesen egyezem! Ahogy azzal is egyezem, hogy ami nekünk, határon túli magyaroknak jár, az járjon minden magyar állampolgárnak, éljen a világ bármelyik szegletében, magyar lakcímmel vagy anélkül, szavazhasson minél könnyebben, élhessen az egyik legfontosabb jogával, aminek eléréséhez generációk kitartására és önfeláldozására volt szükséges – zárja gondolatait a videóban Sövény Ferenc.

Levélszavazás Magyarország szabadkai főkonzulátusán