Kicsivel több, mint egy év telt el azóta, hogy a koronavírus-járványt pandémiává nyilvánították. Hosszú hónapokon keresztül várt a világ a vakcinák kifejlesztésére, mint a zárt labirintusból való kijutás első lépésére. Most, hogy az oltóanyagok elkészültek, megérkeztek és használatba kerültek, számos kérdés merül fel az emberekben.

Biztonságos? Megkaphatom én is? Ha fiatal és erős vagyok, miért fontos felvennem? Többek között ezeket a kérdéseket válaszolja meg a szakértő, de az oltás mellett döntő fiatalokat és a betegségen átesett interjúalanyokat is megkérdeztünk arról, mit gondolnak a vakcináról, és milyen szempontok, tapasztalatok voltak rájuk hatással a véleményük kialakításában.

– Az oltásnak köszönhetően sokkal kisebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljunk, ha elkapjuk a vírust. Megbetegedhetünk, de a betegség lefolyása biztosan enyhébb lesz: aki oltás nélkül belehalt volna a fertőzésbe, az oltásnak köszönhetően középsúlyos tünetekkel vészeli azt át; akinek alapvetően középsúlyos tünetei lettek volna, csupán enyhe tüneteket mutat, aki pedig tünetmentes beteg lenne oltás nélkül, az meg sem fertőződik – hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója.

A szakember kiemeli, nagyon fontos a 60-70 százalékоs átoltottság, vagyis a nyájimmunitás elérése, mert csak így tud kialakulni egy ellenálló közeg, amelyben a vírus nem terjed tovább. Ha valaki be van oltva, sokkal kisebb eséllyel adja tovább a vírust, mivel a szervezetében lévő antitestek gyorsabban megölik a kórokozót. Nagyon fontos ezenfelül a már említett réteg: aki oltás nélkül tünetmentes lenne, az oltás után már nem kapja el a vírust és értelemszerűen mások sem kaphatják el tőle.

– Nagyon fontos, hogy a fiatalok is felvegyék az oltást, hiszen anélkül nem érhetjük el a kollektív immunitást. Korántsem veszélytelen a vírus egyébként rájuk nézve sem, a különböző mutánsok, variánsok fertőzőképessége nagyobb, így nagyobb számban érintik a fiatal korosztályt is. A mostani időszakban sokkal többen betegszenek meg a fiatal generációból is, mint fél évvel vagy egy évvel ezelőtt – mondta Surján, aki hozzátette, az erős immunrendszer nem garancia arra, hogy szinte meg sem érezzük a fertőzést. Valójában ennek az ellenkezője is lehetséges, főleg erős immunrendszerrel rendelkező fiataloknál alakulhat ki ugyanis citokinvihar, ami a vírusra adott túlságosan intenzív immunreakciót jelenti. Ilyenkor a szervezet a saját tüdőszövete, tulajdonképpen sajátmaga ellen fordul, ez pedig a legrosszabb esetben halálos kimenetelű is lehet. További érv a fiatalok oltása mellett, hogy a fertőzés az ő esetükben is okozhat maradandó károsodást, egy kétoldali tüdőgyulladás után például előfordulhat, hogy soha nem regenerálódik már teljesen a tüdő, a gyulladás pedig krónikussá is válhat.

Honnan tudhatjuk, hogy biztonságos-e egy oltóanyag?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján számos kérdésre kaphatunk választ a védőoltásokkal kapcsolatban. Felhívják a figyelmet például arra, hogy egy-egy oltóanyag szigorú klinikai vizsgálatokon esik át, mielőtt azt a WHO és a nemzeti hatóságok engedélyezik. Nemzetközi standardoknak kell megfelelniük a hatásosság és a biztonságosság szempontjából, így csak azok a vakcinák kerülhetnek használatba, amelyek minden feltételnek eleget tesznek. Miután egy oltóanyaggal megkezdik a tömeges oltást, a WHO továbbra is folyamatosan ellenőrzi annak biztonságosságát – nemzeti, regionális és globális szinten egyaránt.

Ki az, aki nem veheti fel az oltást?

Surján Gusztáv tájékoztatása szerint az oltás az emberek nagy többsége számára teljesen biztonságos. Vannak azonban, akiknek csak szakorvos jóváhagyásával ajánlott a vakcina felvétele: aki rosszindulatú rákos megbetegedésben szenved és aktív terápia alatt áll, csak onkológussal való előzetes konzultáció után oltassa be magát, úgyszintén ajánlott szakorvos (immunológus) véleményét kikérni azoknak, akik valamilyen immunbetegségben szenvednek. Ezen kívül nem kaphatják meg a második dózist azok, akiknél az első allergiás reakciót váltott ki. Ezek a csoportok miatt különösen fontos, hogy azok felvegyék a vakcinát, akik azt megtehetik. A különböző gyógyszerallergiák (pl. penicillin-allergia) nem jelentenek veszélyt az oltás szempontjából, valamint azt a terhes nők és szoptató kismamák is felvehetik – persze az orvossal való konzultáció ezekben az esetekben sem árt.

Milyen mellékhatásokra számíthatunk?

Surján kérdésemre azt felete, a leggyakoribb mellékhatás a lokális fájdalom a karban, ami jellemzően az oltást követő napon kezdődik és pár napig tart. Az első négy napban gyakori még a hőemelkedés, láz, gyengeség is, de ezek a tünetek általában nem tartanak tovább tizenkét óránál. A legveszélyesebb lehetséges mellékhatás az anafilaxia (túlérzékenységi reakció), de az több millió személy közül csak néhánynál lép fel. A vakcinációs termekben rendelkezésre áll a gyógyszer, amelyet ilyen esetben be kell adni, így a legrosszabb esetben is elhárítható a probléma. Ezért (is) kell fél órát várni az oltás után, ez a reakció ugyanis egyből jelentkezik.

Miért tartják fontosnak a fiatalok a vakcina felvételét?

Ivanović Laura (31, Kanizsa): Ifjúsági koordinátor vagyok Magyarkanizsa ifjúsági irodájában, munkám során sok emberrel találkozom, akik többsége fiatal. Fontosnak éreztem, hogy példát mutassak számukra azzal, hogy felveszem a vakcinát. Pajzsmirigy-problémáim vannak, emiatt naponta gyógyszert szedek. Találkoztam rémhírekkel az interneten azzal kapcsolatban, hogy emiatt veszélyes lehet számomra az oltás, de több orvossal is konzultáltam, akik elmondták, az én esetemben is teljesen biztonságos. Alapvetően nem válogattam a vakcinák között, csupán amiatt szerettem volna jobban a Pfizer oltóanyagából kapni, hogy lerójam a tiszteletem Karikó Katalin munkássága előtt. Végül a kínai oltásból kaptam, de a lényeg számomra az volt, hogy minél előbb beoltsanak.

Varga Dóra (31, Ada): Egészségügyi dolgozó vagyok, így nap mint nap találkozom súlyos esetekkel. Szembesültem azzal is, hogy a vírus nem válogat: időseket és fiatalokat egyaránt támad. Mi, akik a frontvonalban dolgozunk, különösen ki vagyunk téve a veszélynek – amikor mindenki bezárkózott, mi akkor is a betegek mellett voltunk. Mikor értesítettek, hogy megkaphatom az oltást, egy percig sem tétováztam. Két dolog lebegett a szemem előtt: egyrészt az, hogy semmiképp sem szeretném elkapni a fertőzést, másrészt pedig hogy ezzel nemcsak magam, hanem a környezetem is védem. A vakcina felvétele után semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam. Azoknak, akik még nem döntötték el, felvegyék-e az oltást, azt tudom üzenni, hogy nem kell tőle félni, rengeteget köszönhetünk ugyanis a különböző vakcináknak, amelyek az évtizedek során megóvtak minket a különböző betegségektől.

Törteli Réka (20, Zenta-Újvidék): Több szempont is közrejátszott a döntésemben, hogy felvegyem a vírus elleni vakcinát. Sokat mozgok nagyvárosban, az időm nagy részét emberek között töltöm. Még ha rám nézve nem is túlságosan veszélyes a vírus, a családom többi tagját érintheti. Ezenfelül a kórokozó mutálódik is, egyre agresszívebb variánsok alakulnak ki, amelyekkel nem szeretnék találkozni. Persze a döntésemnek van egy öncélú része is, szeretnék minél előbb gond nélkül utazni és szeretném, ha minél előbb újraindulna az életünk.

 

Balassa Endre, 57 éves topolyai közgazdasz februárban kapta el a koronavírus-fertőzést. Makacs, 38-39 fokos láza lett, amit napokon keresztül próbáltak levinni párjával, aki egészségügyi dolgozó.

– Miután sikertelenül próbáltuk levinni a lázam, bejelentkeztem a covid-rendelőbe. Vért vettek tőlem, röntgenre küldtek és elvégezték a gyorstesztet, amely alapján a nővér már 10 perc múlva meg tudta állapítani, hogy fertőzött vagyok. Ekkor még hazamehettem, az orvos pedig délután hívott a röntgen-eredményekkel. Négy nap múlva kellett ellenőrzésre mennem, és mivel az eredményeim nem javultak, beutaltak Szabadkára a kórházba – mesélt a tapasztalatairól Balassa.

A szabadkai vizsgálatok után kiderült, hogy interjúalanyunknak bent kell maradnia a kórházban, ahol végül öt napot töltött.

– Bent nagyon sok volt a beteg, az én folyosómon legfeljebb két szoba maradt üresen a 18-ból az ottlétem ideje alatt. Egy kis fogaskeréknek éreztem magam ebben a helyzetben, de a személyzetet csak dicsérni tudom, mindenki nagyon odatette magát. Huszonnégy órán keresztül oxigént is kaptam, egyébként a szervezetem jól reagált a kezelésre, így öt nap után hazajöhettem – mondta.

Balassa kiemelte, nem hasonlítható a betegség egy egyszerű megfázáshoz vagy influenzához, hiszen hosszútávon megviseli a szervezetet.

– A terheléshez csak fokozatosan szabad visszatérnem, nagyon legyengültem a betegség miatt. A testmozgást még egy ideig mellőznöm kell, pedig csak közepesen súlyos esetnek számítottam. Van olyan ismerősöm, aki még hetekkel a gyógyulás után is küzd azzal, hogy felmenjen az első emeletre. Miután hazajöttem a kórházból, még hetekig kilenc különböző gyógyszert, háromfajta vitamint és aszpirint kellett szednem, valamint hat hónapon keresztül vérhígítót is. A kórházban súlyos eseteket is láttam, ami megrázó élmény volt – mesél a betegség következményeiről Balassa.

Az oltással kapcsolatban azt mondja, mindenképp szeretné felvenni. Erre a gyógyulás utáni 3-6 hónap után van lehetőség, a szervezet által termelt antitestek számától függően.

A 66 éves törökkanizsai Domonkos Sándor november végén kapta el a fertőzést, a kezdetekben fájt a feje és lázas volt, egyéb tünetet nem észlelt magán. December 7-én utalták be a zentai kórházba.

– Az orvosok és a nővérek is nagyon lelkiismeretesek voltak, viszont nagyon le voltak terhelve. Minden ágy foglalt volt, teltház volt a kórházban. A kezelés alatt többféle gyógyszert és vitamint kaptam, az ellenőrzésen viszont látszódott, hogy a tüdőmmel gond van. Ekkor még hazaküldtek, de az eredményekből végül kiderült, hogy kétoldali tüdőgyulladásom van, ezért ismét bent kellett maradnom a kórházban. Mindkét alkalommal öt napot töltöttem bent – számolt be olvasónk.

A hosszabb távú hatásokkal kapcsolatban elmondja, a köhögés még mindig nem múlt el, valamint a magas vérnyomása is csak lassan, fokozatosan áll vissza a normális állapotba.

– Én is erősnek tartottam magam, de levett a lábamról a vírus. Még mindig többféle gyógyszert és vitamint szedek. A természetes védettségem nemsokára lejár, így minél előbb szeretnék regisztrálni az oltásra – mondja Domonkos.

Kókai Csilla (Családi Kör)

A vakcinának köszönhetően a beoltottak sokkal enyhébb tünetekkel vészelik át a fertőzést, de sokan meg sem fertőződnek (Fotó: Pixabay)

Ez a cikk az Együtt az aktív polgári társadalomért – ACT című projektum keretein belül jött létre, amelyet a Helvetas Swiss Intercooperation és a Građanske inicijative szervezetek bonyolítanak le a svájci kormány támogatásával. A cikkben közölt szerzői álláspontok és vélemények nem feltétlenül tükrözik a svájci kormány, a Helvetas és a Građanske inicijative álláspontját és véleményét.

                

 

  

A cikk szerb nyelvű változata:

Családi Kör: Zašto je važno da se što veći broj mladih vakciniše

A cikk szlovák nyelvű változata:

Családi Kör: Je dôležité, aby sa čo najviac mladých ľudí zaočkovalo