Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a belgrádi Torlak Intézet megállapodást kötött, mely szerint Szerbiában megkezdődhet a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag előállítása – írja az N1.

Korábban Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy május 20-án kezdődhet meg a gyártás, és Szerbia lesz az első ország Európában, amely gyártani fogja az orosz vakcinát.

A mostani szerződéskötéskor a felek megerősítették korábbi kijelentéseiket és bejelentették, hogy május folyamán elkezdődik a szerbiai gyártás.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója azt mondta, a vakcina szerbiai előállítása jelentős mértékben meggyorsítja majd a világban az immunizációs folyamatot, míg Nenad Popović szerint ez Szerbia helyzetét erősíti a járványhelyzetben.

A tervek szerint a közeljövőben egy kisebb mennyiségű hatóanyag érkezik Szerbiába, amely alapján a Torlak Intézet elkészíti az első mintákat. Ezeket aztán 21 napon keresztül tesztelik majd az orosz Gamaleja központban, és amennyiben megfelelnek, megkezdődhet a szerbiai gyártás.

A Szputnyik V vakcinát eddig 56 országban engedélyezték, szakértők szerint a hatékonysága 91,6 százalékos.

Már májusban megkezdődhet a gyártás (Fotó: archív)