Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta, szerinte Szerbiában jól alakul az immunizáció, de meglepően sokan utasítják el, hogy felvegyék a védőoltást.

Véleménye szerint sok még a bizonytalan polgár, pedig a nyájimmunitáshoz a mostaninál sokkal több embert kellene beoltani.

Én elhiszem, hogy ez szabadság kérdése, és mindenki eldöntheti, hogy felveszi-e vagy sem. Ezt a szabadságot nem hiszem, hogy bárkinek is joga volna korlátozni. A korlátot azonban mindenképpen másoknak a szabadsága jelenti. Ez alatt azt értem, hogy ha nekem jogomban áll egészségesnek maradni, akkor másnak nincs jogában az én egészségemet veszélyeztetni. Ez az egymásra utaltságnak és a szolidaritásnak a kérdése, akár a munkahelyeken, akár más közösségekben. Úgy vélem ezt a nagy csatát csak akkor nyerhetjük meg, ha sokan a saját árnyékukon túl tudnak lépni”- mondta többek között Pásztor, aki szerint a politikusoknak, közszereplőknek az a feleadata, hogy felhívják a figyelmet az immunizációs folyamat fontosságára.

„Ezt az alkalmat is szeretném kihasználni arra, hogy mindenkit arra biztassak, hogy jelentkezzen, ha alkalom adódik rá, hogy keresse azt, hogy megteremtődjön az alkalom, hogy felvegye a védőoltást. Hogy melyiket? Azt amelyik sorban van.” – fogalmazott a VMSZ elnöke.

Pásztor István (Fotó: archív)