Felsőtavankút, Alsótavankút, valamint Mérges lakosai a környéken tartózkodó, jelentős számú migráns miatt nagyobb védelmét kérték az államtól, ezért a szabadkai rendőrség növelte a járőrök számát az említett településeken.

A járőrök 22 migránst találtak Felsőtavankút, Alsótavankút, valamint Mérges településeken, és valamennyiüket a szabadkai befogadóközpontba szállították.

Három nap alatt mintegy kétezer polgár írta alá azt a petíciót, amellyel azt kérték, szállítsák el a migránsokat a településeikről.  A kérelemnek köszönhetően éjjel-nappal járőröznek a rendőrök ezekben a falvakban.

Felsőtavankút, Alsótavankút lakói fellélegezhetnek egy kicsit. Mint mondják, hosszú idő után most biztonságban érzik magukat.

„A rendőrség jelenléte biztonságot jelent a számunkra. Reméljük, hogy többé nem találkozunk migráns csoportokkal. Nem történt incidens, de éjjel nem kellemes találkozni a mintegy húszfős csoportokkal – mesélte S. Kata a Subotica.com hírportálnak. Hozzátette, a migránsok nagy károkat okoztak a helyieknek, nemcsak az üresen álló házakban, hanem gyümölcsösökben is és a víkendházakban is.

„A határzónában Bajmoktól Tavankútig, Hajdújárástól Bácsszőlősig naponta több rendőri csapat is járőrözik. A taxisokat is ellenőrzik, hogy szállítanak-e migránsokat. A fokozott rendőri jelenlét az elkövetkező időszakra is jellemző lesz” – nyilatkozta Dušan Savić, a Szabadkai Rendőrkapitányság igazgatóhelyettese, és kijelentette, hogy további együttműködés várható a helyi önkormányzattal, a Menekültügyi Bizottsággal és a migránsokról gondoskodó Vöröskereszt önkénteseivel.

A migránsok fokozott ellenőrzése az előző napokban Makkhetesen, a szabadkai vasútállomáson, valamint Hajdújáráson történt, ahonnan 43 migránst szállítottak a szabadkai befogadóközpontba – írja a Vajdasági Rádió és Televízió.

Illusztráció