A szerb kormány közleményben ismertette a hétfőn reggel 6 órakor hatályba lépő járványellenes védelmi intézkedéseket.

A kormány tudatta, hogy a válságstáb javaslata alapján a bevásárlóközpontok és vendéglátóipari egységek kivételével minden szolgáltató és üzlet kinyithat, de szigorú védőintézkedéseket kell foganatosítania mindenkinek.

Az élelmiszerboltok, kulturális intézmények (mozik, színházak, képtárak és könyvtárak) 21 óráig tarthatnak nyitva, a többi üzlet és szolgáltató 20 óráig fogadhatja az ügyfeleket, vendégeket.

Minden nyitva tartó üzlet, szolgáltató kötelessége biztosítani a személyenként legalább kilenc négyzetméternyi területet. Kivételt a fitnesz-központok, spa-központok, edzőtermek képeznek, ahol személyenként legalább 16 négyzetmétert kell biztosítani.

„Tehát ha egy üzlet vagy egy fodrásszalon például 90 négyzetméteres, akkor az üzleten vagy szalonon belül egyszerre legfeljebb tíz személy tartózkodhat. Ha a fitnesz-központ alapterülete 160 négyzetméter, akkor a területén legfeljebb tíz személy tartózkodhat” – olvasható a kormány közleményében, amely kiemeli: a jelenlévők számába beletartozik a dolgozók száma is.

A szerb kormány kiemelte: hétfőtől fokozott lesz a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése.

A vendéglátósok elvitelre árusíthatnak ételt és italt, illetve a nap 24 órájában végezhetnek házhoz szállítást.