Idén április első hétvégéjére esik a katolikus húsvét, ilyenkor nagyon sok vendégmunkás tér haza Szerbiába, az idén a járvány miatt azonban nem lesz egyszerű az utazás – írja a szerb sajtó.

A B92 arról számolt be, hogy azoknak akik Szerbiába jönnek, akár két negatív PCR-teszttel is rendelkezniük kell. Egyet még indulás előtt kell készíttetniük, a másikat pedig a szerb határon.

Ana Brnabić kormányfő szerint a határon végzett tesztelésről a jövő héten dönt a szerb kormány.

Brnabić: Mindenkit tesztelni fogunk a határállomásokon

Branislav Tiodorović epidemiológis, a köztársasági válságstáb tagja elmondta, hogy a stáb orvosai azt a javaslatot tették, hogy a külföldön elvégeztetett PCR-teszt mellé a határállomásokon végezzenek el minden belépő személynél egy gyorstesztet.

Erről majd a jövő hétfőn döntünk, valószínűleg ezúttal is sokan szeretnének hazatérni a katolikus húsvétra, amely április 4-re esik. Ezzel az a gond, hogy azok akik hazajönnek, általában elengedik magukat, hiszen szabadnapjaikat töltik Szerbiában. Nem úgy viselkednek, mint mondjuk teszik ezt Ausztriában, Németországban, vagy Svájcban. A határállomásokon mindenképpen lesznek tesztek, de azoknak, akik hazatérnek ettől függetlenül felelősségteljesen kell viselkedniük” – mondta Tiodorović.

Nem lesz egyszerű az utazás (Fotó: archív)