„Folytatódik a politikai szappanopera: a haladók és a Vajdasági Magyar Szövetség kérészeket megszégyenítő, ámde az imádkozó sáskák tragikus végkimenetelű párzására hasonlító násztánca. Hogy a végén ki kinek a fejét harapja le, az még nem dőlt el” – ezekkel a mondatokkal üdvözölte YouTube csatornájának követőit Sövény Ferenc. A Magyar Mozgalom elnöke legújabb videójában igyekezett párhuzamot vonni Szabadka központját érintő átépítési terv és a szelevényi csárda lebontása között, ugyanis míg az előbbinél a VMSZ minden fórumon hangoztatta, hogy ők még véletlenül sem támogatják ezt a tervet, és erőt-energiát nem kímélve küzdenek, hogy Szabadka központja ne legyen tele négy-öt emeletes házakkal, addig a szelevényi csárda lerombolásával kapcsolatban a párt vezetősége nagyokat hallgat.

Sövény a videóban részletesen foglalkozik a tavalyi év végén történt rombolással, amikor ismeretlen tettes lerombolta a szelevényi csárdát. A Magyar Mozgalom elnöke arra is kitért, hogy Mészáros Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség oszlopos tagja, aki a városi képviselő-testületben is a párt színeiben képviseli a szabadkai polgárokat, az ügyésznek elismerte tettét, vagyis ő volt az, aki lerombolta a magántulajdonban levő épületet. Sövény szerint Mészáros a hajdújárási Rózsa Sándor Napok társszervezője, s rendszeresen részt vett a Rózsa Sándor civil szervezet munkájában. A Magyar Mozgalom elnöke arra is kitért, hogy az említett szervezet elnöke nem más, mint Sövény Rudolf, aki szintén a VMSZ önkormányzati képviselője, s emellett – másodállásban – Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének, a VMSZ alelnökének a sofőrje. Sövény Ferenc szerint a civil szervezet az utóbbi években mintegy húszezer eurót nyert különféle pályázatokon.

Sövény Ferenc Fotó: YouTube printscreen

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom elnöke (Fotó: YouTube printscreen)

„Ez a szervezet a magyarság kulturális és gazdasági megerősítését, illetve Rózsa Sándor hírnevének öregbítését tűzte ki célul – erre az elnök legjobb barátja, párttársa, markológéppel lebontja a környék egyetlen épületét, amihez Rózsa Sándor emléke kötődik. Ha ez nem lenne elég, a csárda kiemelt fontosságú természetvédelmi területen helyezkedik el, amelynek a védelmével a Palics-Ludas Közvállalat – minő meglepő – VMSZ-es vezetését bízták meg. A kör bezárult, az ügyből azóta sem lett semmi” – mondta Sövény, aki önkormányzati képviselőként az esettel kapcsolatban kérdéseket küldött Dobó Mártának, a közvállalat igazgatójának, s amint megkapja a válaszokat, akkor azokat megosztja a nyilvánossággal is.

Sövény a videó végén megjegyezte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség horgosi szervezete nyilvánosan elítélte a szelevényi csárda lebontását, és elhatárolódtak királyhalmi párttásuktól.

„Arra kérem Pásztor Bálintot, hogy a VMSZ szabadkai listavezetőjét és jövőbeli polgármesterjelöltjét, hogy tegye meg ugyanezt, és a párt hívja vissza Mészáros Attilát, ha már a képviselő önszántából nem mond le képviselői mandátumáról, ugyanis csakis így lehetnek hitelesek a szabadkai épített örökségünk megőrzésére tett erőfeszítéseik, máskülönben joggal gondolhatjuk azt, hogy bort isznak, de vizet prédikálnak” – mondta Sövény Ferenc.

A Szabad Magyar Szó a hét elején kérdést küldött a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hogy megtudjuk, miután Mészáros Attila elismerte cselekedetét, továbbra is a párt önkormányzati képviselője marad-e. Pár nappal később, amikor telefonon érdeklődtünk, hogy megkapták-e a levelünket, mivel semmilyen válasz nem érkezett, azt a feleletet kaptuk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nem válaszol a Szabad Magyar Szó kérdéseire.

A szelevényi csárda a lerombolása után (Fotó: Facebook)

A teljes videó: