A Fiat Chrysler (FCA) szerbiai vállalatának vezetői megpróbálják meggyőzni az ott dolgozókat, hogy a cég szlovákiai üzemében vállajanak munkát, aki erre nem hajlandó, annak egy kérdőívet kell kitöltenie, amelyben többek között olyan kérdésekre kell válaszolnia, hogy miért nem szeretne ott dolgozni – írja a 021.rs.

Ahogyan korábban arról beszámotunk, a karagujevaci gyárban nincs elég munka, ezért tanácsolták a dolgozóknak, hogy Szlovákiába menjenek dolgozni.

Szlovákiában alkalmaznák a kragujevaci Fiat munkásait

Zoran Stanić, a Függetlenség Szakszervezet elnöke szerint egyéves szerződést kínálnak a cégcsoport szlovákiai gyárában, ahol Peugeot 208 és Citroën C3-as gépkocsik készülnek. A szerződés megkötésekor a munkavállaó munkaviszonya megszűnik a kragujevaci gyárban.

A munkások körében igen gyenge az érdeklődés a szlovákiai munka iránt. Nagyjából 10-en jelentkeztek. Furcsa, hogy ebbe a gyárba nem munkanélkülieket, hanem jól képzett és tapasztalt munkásokat keresnek. Korábban három közvetítő cég segítségével többen is vállaltak már munkát Szlovákiában az itt dolgozók közül, de elég rosszak a tapasztalatok. Elveszik az emberek útleveleit, a fizetésből pedig mondvacsinált okokból különböző összegeket vontak le „be nem tervezett költségek” miatt. Az egyik, Szlovákiában dolgozó munkás szerint a nevezett gyárban sokkal többet kell dolgozni, mert itt egy váltásban 470 gépkocsi készül, míg Kragujevacon 200” – mondta a szakszervezeti vezető.

Egyre kevesebb a munka Kragujevacon (Fotó: Pixabay)