„Az elmúlt húsz évben három polgármester rombolta a várost: mindannyian az én nemzetemhez tartoznak. Soha nem mossák ezt le magukról, és a mai napig isszuk ennek a levét” – mondta kedden Szabadkán Pásztor István, a város kettes számú övezetének részletes szabályozási tervéről megtartott közvitán. A három, magyar nemzetiségű polgármester, akikre Pásztor István célzott: a 2016-ban elhunyt Kasza József, valamint Kucsera Géza és Maglai Jenő. 

Kucsera Géza 2004 és 2008 között volt a város polgármestere, abban az időszakban, amikor a Szabadkai Népszínház bontásáról döntöttek. Kucsera Géza Pásztor István kijelentése kapcsán a Szabad Magyar Szónak a következőket mondta:

– A rombolás valószínűleg a Népszínházra vonatkozik, mert a polgármesterségem idején csak azt bontották le, minden más csak épült. A rombolás mögött, ha annak lehet ezt nevezni, az akkori Vajdasági Magyar Szövetség állt, nem az én ötletem volt. Akkor tagja voltam a pártnak és az én kézjegyem van azon a dokumentumon, amely alapján lebontották a színházat. Ez egy olyan helyzet volt, amit nagyon át kellett gondolni, természetesen a VMSZ véleménye is ez volt, és a képviselő-testület döntése alapján került végül a bontásra sor. Volt egy olyan pénzügyi konstrukció, amit minden jó gazda módjára gondolkodó ember elfogadott volna, hiszen a városnak csak tíz százalékkal kell hozzájárulni az építkezés költségeihez, a többit 45-45 százalékban osztotta a tartomány és a köztársaság. Az, hogy Pásztor Istvánnak mi a magánvéleménye erről, az engem teljesen hidegen hagy. Én becsületesen végeztem a munkám, bárcsak mindenki így tenné! – nyilatkozta Kucsera Géza, majd hozzátette, nem szeretne belefolyni abba, hogy az emberek kivándorlása minek a következménye, s hogy véleménye szerint az is egyfajta rombolásnak számít.

– Ki ült mindvégig ebben az időszakban a tartományi kormányban magas pozícióban? – tette fel a kérdést Kucsera.

– Az intézményrombolás is rombolás, a Magyar Nemzeti Tanács által alapított intézményeket olyan emberek vezetik, akik valamennyien a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke holdudvarának tagjai. Véleményem szerint ez is egyfajta rombolás – mondta Kucsera.

Maglai Jenő 2013 és 2016 között vezette a várost, szintén a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként került a város élére.

– Pásztornak pártelnökként kellene először elszámolnia a szabadkai polgárok irányába. Említhetnénk sok mindent, de ott van a Radić fivérek utcai építkezés, vagyis a magyar óvoda épülete, emellett a Pannon RTV székház, valamint a Szabadkai Népszínház építése is. Mert Pásztor István vette rá a frakciótagokat, hogy szavazzák meg a bontási javaslatot, és Lovas Ildikó indította a propagandahadjáratot, hogy meggyőzze a szabadkai polgárokat, hogy a Népszínház épületét megmenteni nem lehet, annyira rossz állapotban van. Sajnálom én ezt az egészet, de neki kellene ezzel szembenéznie – mondta Maglai, aki szerint, ameddig Szabadkán nem lesz komoly stratégia arra vonatkozóan, hogyan kellene megőrizni a belvárost és nem biztosítanak mellé komoly pénzösszeget, addig nem lehet reménykedni, hogy a városvédelem jobb lesz.

Maglai elmondta, minden bizonnyal Pásztor azért célzott rá is, mert Maglai idejében bontottak le két épületet a Petőfi Sándor utcában. Maglai szerint semmi gond nem lett volna, ha a pártok, amelyek előtte irányították a várost, rendbe tették volna azokat a házakat.

– Azok teljesen romos épületek voltak. Jöttek a beruházók, megvásárolták azokat, ezután hogyan fogja megállítani a város, hogy ne legyen ott valami új. Ráadásul nem lehet elvitatni, ha nem lenne ott az élelmiszerbolt csúfító reklámja, akkor az az épület nagyon is szépen mutatna a környezetben, nem úgy, mint például a Pannon RTV székháza – mondta Maglai Jenő, majd hozzátette:

– Most olcsó propagandával próbálkoznak, hogy majd ők megőrzik a belvárost. Az ő embereik vannak felelős pozíciókban, a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben és a közvállalatokban, s érthetetlen, akkor hogy jutottunk idáig, hogy egy ilyen tervjavaslat kerüljön a közvélemény elé?

A döntések a Városházán születtek, de kívülről irányították azokat (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)