A nagybecskereki Beta állatvédő egyesület arról számolt be, hogy az egy héttel ezelőtti zentai halálos kimenetelű kutyatámadás óta a szokásosnál jóval többen szeretnének megszabadulni nagytestű kutyájuktól, főleg a rottweilerektől – írja a 021.rs.

Ahogyan arról a Szabad Magyar Szó is beszámolt, a múlt kedden Zentán egy 4 éves gyereket mart halálra két rottweiler és egy dog.

A kutyatámadásban elhunyt zentai kisfiú szüleinek felelősségét vizsgálja a rendőrség

Gorana Belić, az egyesület tagja azt mondta, az eset után két nap alatt legalább tíz olyan hívást kaptak, melyben arra kérték őket, hogy a kutyamenhely vegye át tőlük házikedvencüket, de volt olyan is, aki egyenesen ide vitte kutyáját, és otthagyta.

Jelenleg öt rottweiler és két sárhegyi van a menhelyen, ebből két rottweilert az utcáról szedtek össze. Nem tudom mi a szürnyűbb, hogy valaki szélnek ereszt egy ekkora testű kutyát, vagy hogy elviszi a menhelyre és egyszerűen otthagyja” – mondta Belić, aki arról is beszélt, hogy a telefonbeszélgetések alkalmával megpróbálták meggyőzni a kutyatulajdonosokat, hogy egyetlen incidens miatt ne hagyják el házikedvenceiket.

Miért hagyják el hű kutyájukat, amely akár éveken át szolgálta őket? Miért büntetik így az állatokat, hogy szélnek eresztik őket, vagy elviszik a menhelyre? Attól, hogy egy ilyen szerencsétlen eset történt, és néhány kutya megtámadott egy gyereket, nem fog minden kutya a gazdájára támadni” – tette hozzá az állatvédő, aki szerint a rottweiler a legmegbízhatóbb, leghűségesebb kutyafajták egyike.

Srećko Radojičić állatorvos azon a véleményen van, hogy a nagytestű kutyákkal nagyobb felelősség jár, és a gazdáknak különösen figyelmesen kell bánniuk velük.

Egy kutya sem születik aggresszívnek, az agresszió csak később alakul ki az állatban, attól függően, hogyan bántak vele. Mindig az eb gazdájáé a felelősség, hogyan szocializálódik a kutyája” – mondta az állatorvos.

Sokan szélnek eresztik a rottweilereket (Fotó: Wikipedia)