Szerbiában eddig 1.365.000 polgár igényelte a koronavírus elleni vakcinát, ez pedig kevés – mondta hétfőn Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, erről a 021.rs számolt be.

Obradović elmondta, hogy a hétvégén azok a 60 éven felüliek is megkaphatták az oltást, akik nem igényelték azt online az eUprava portálon.

Újvidéken az is beoltathatja magát, aki nem igényelte a vakcinát

„Az online igénylés azért fontos, mert innen tudjuk, hogy mely városban, mekkora mennyiségű, és milyen típusú oltóanyagra van szükség” – mondta a miniszter, aki a falvakban lakók oltására is kitért.

„Szerbiában a beoltottak nagyjából 50 százalékát a 60 éven felüliek teszik ki. Minden község polgármesterével kapcsolatban állunk, akik népszerűsítik a vakcinát. Senkit nem küldünk el az oltópontokról, még akkor sem, ha nem kapott időpontot” – mondta Obradović, aki szerint a mobil oltócsoportok 29 község 124 romák lakta települését is meglátogatták, és ezeken a helyeken is folyik az immunizáció.

„Nem feledkeztünk meg a hajléktalanokról és azokról sem, akik önhibájukon kívül a társadalom peremére szorultak” – tette hozzá az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

A szerb kormány legfrissebb adatai szerint Szerbiában eddig több mint 2 millió oltást adtak be,  782.668-an pedig már a második adagot is megkapták.

Illusztráció (Fotó: archív)