Egy paraćini cég úgy határozott, hogy minden dolgozóját, aki április 15-ig felveszi a koronavírus elleni vakcinát, 6.000 dinárral jutalmazza. Ez a szokás nagyjából két hónapja jelent meg a nyugati országokban, és a Blic Biznis cikke szerint nemrég még szinte elképzelhetetlen volt, hogy Szerbiában is meghonosodik.

– A 40 évnél fiatalabb dolgozók 6.000, a 40 évnél idősebbek 4.000 dinárt kapnak, ezt a jutalmat a munkaadó fizeti – olvasható a határozatban, amelyet a cég azért hozott, hogy a munkavállalókat arra ösztönözze, hogy minél többen önként vegyék fel a védőoltást.

A szerbiai menedzserek szerint ennek a történetnek a másik oldala az, hogy bizonyos vállalatokban a betegszabadságon lévő dolgozók nagy száma miatt időnként teljesen megbénult a munka. Volt, ahol emiatt gyártósorok álltak le, más ágazatokban nem tudtak új megbízásokat vállalni, és az sem volt ritka, hogy bizonyos vállalkozók a munkaerőhiány miatt kénytelenek voltak teljesen beszüntetni a munkát.

A Blic Biznis cikke szerint mára a munkavállalók mintegy 50 százaléka kapta meg a védőoltást, legyen szó akár az állami, akár magánszektoról.

A szerb gazdasági kamara adatai szerint koronavírus-fertőzés miattaz országban jelenleg a munkások közel négy százaléka van betegszabadságon. A legtöbben Užicén, Újvidéken és Pancsován.

A nyugati országokban a munkáltatók akár 500 dollárral is jutalmazzák azokat a dolgozókat, akik felveszik a koronavírus elleni védőoltást. Egyes cégek a pénz helyett szabadnapokkal, utalványokkal, vagy wellness-programokkal ösztönzik a munkavállalókat.

A közgazdászok és a munkaerőpiaci szakemberek véleménye megoszlik, hogy kötelezővé kell-e tenni a munkavállalók számára a védőoltást. Egyesek szerint a munkaadóknak ragaszkodniuk kellene ahhoz, hogy a munkások mielőbb felvegyék a vakcinát, hogy a gazdaság visszaálljon a normális kerékvágásba, míg mások a törvényes, és etikai aggályokat emlegetik.

Mindaddig ugyanis, amíg az országok nem hoznak olyan törvényeket, amelyekkel a lakosságnak kötelezően írják elő az immunizációt, addig ez személyes döntés, és mérlegelés kérdése marad. Egyes nyugati országokban amiatt is aggódnak, hogy az oltás felvételére irányuló bármiféle ösztönzés, vagy kényszerítés ellentétes hatást válthat ki.

Illusztráció (Fotó: Archív)