Aleksandar Vučić bahreini látogatása során az újságíróknak nyilatkozva azokat az Európai Unióból érkező híreket is kommentálta, melyek szerint „az EU a beutazás tekintetében diszkriminálja azokat, akik az orosz, vagy a kínai védőoltást vették fel”.

A szerb elnök azt mondta, ezek a híresztelések nem kell, hogy Szerbia polgárait megtévesszék, vagy aggasszák, ugyanis éppen ezért ő maga is a kínai vakcinával fogja magát beoltatni.

– A kínai oltást veszem fel. Ennek tíz nap múlva kellett volna megtörténnie, de amint érkezem, ezt a folyamatot fel fogom gyorsítani – mondta az elnök.

Vučić nyugalomra intette azokat a polgárokat, akik a kínai védőoltást vették fel, és azt mondta, nem kell aggódniuk, meg fogják kapni az utazási igazolást, és probléma nélkül utazhatnak majd.

– Le a kalappal azok előtt, akik úgy döntöttek, hogy lemondanak a Kínából, Oroszországból, Törökországból, Brazíliából, vagy Latin Amerikából érkező mintegy 1,3 milliárdnyi turistáról. De akkor ezt megköszönöm nekik. Ezáltal Szerbia lesz gazdagabb. Ez a mi fejlődésünket fogja elősegíteni, és megmutatjuk, hogy Szerbia szabad ország, amely senkit sem fog korlátozni a mozgásban – húzta alá Vučić.

Szeretném azt hinni, hogy az EU-ban senki sem gondolja komolyan ezt a döntést. De ha mégis meghozzák, érteni fogjuk az üzenetet, és azt is, hogy mit gondolnak rólunk, és a térségünkről. Viszont országunk villámgyorsan fog fejlődni

– fogalmazott a szerb elnök.

Amint arról már írtunk, a korábbi információkkal ellentétében a tervek szerint az unió közös védettségi igazolványát mégsem kaphatják majd meg azok, akik kínai vagy orosz oltást kapták meg, mivel a bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed ki.

Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a közös igazolásánál

Aleksandar Vučić (Fotó: N1)