Elismerte tettét a királyhalmi Mészáros Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, miszerint ő rombolta le a természetvédelmi területen, magántulajdonban lévő egykori szelevényi csárda épületét, nyilatkozta a Szabad Magyar Szónak Márton Ferenc, a telek tulajdonosa. Az ügyben még nem született semmilyen döntés, de Márton szerint több kérdés is felmerül az ügy kapcsán, amelyekre egyelőre nincs válasz. 

Mint Márton mondja, az épület édesanyja nevén van, az ügyet azonban ő intézi.

– Nem sok előrelépés történt, csak annyi, hogy a tettes elismerte, hogy ő rombolta le az épületet, állítólag azért, mert zavarták a migránsok. Nem igazán érthető, hogy miért zavarta az épület, ami legalább nyolc kilométerre van a tettes lakhelyétől. Jelenleg a magyarkanizsai építési hatóság döntését várjuk. Az illetékesek a múlt héten jártak a helyszínen, ahol felmérték a terepet, és most egyfajta bontási rendeletre várunk. Az épületet sajnos már biztos nem lehet helyreállítani, ennek ellenére én ezt, vagyis az épület teljes helyreállítását kérem – mondja Márton.

Elmondása szerint a királyhalmi Mészáros Attila felajánlott egy kisebb összeget, de ő ezt nem fogadta el. Nem tudja, hogy lesz-e per az ügyből, egy dolgot viszont nem ért:

– Nekem az egyáltalán nem világos, hogy a Palics-Ludas Közvállalat, amely felel a területért, hiszen természetvédelmi területről van szó, miért csak jegyzőkönyvet készített, és miért nem tett semmit ezen felül. Az sem világos a számomra, hogy az állam miért nem jár el hivatalból, hiszen itt az történt, hogy egy idegen bement egy magánterületre, és ott lerombolt egy épületet. Ha ezt ebben az országban büntetlenül meg lehet tenni, akkor nem tudom mit mondjak – állapítja meg Márton Ferenc.

Márton szerint a bontás és a törmelék elszállítása – ami kötelességük, hiszen természedvédelmi területről van szó – legalább 5-6000 eurós költséget jelent majd. Az épület teljes helyreállítása eredeti állapotába 40.000 euróba kerülne.

A szelevényi csárdát december utolsó napjaiban rombolták le egy markolóval. Egy héttel később a Vajdasági Magyar Szövetség horgosi szervezete közleményben reagált az esetre:

„Néhány napja megdöbbenéssel értesültünk a közösségi médiából, a szelevényi erdőben történt rongálásról. A horgosi VMSZ helyi szervezetének elnöksége elítéli a vandál cselekedetet! Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az elkövető magánterületen, magántulajdonban tett kár. Ez semmivel sem csökkenti cselekménye súlyát! Az igazságszolgáltatás előtt ismert a tulajdonos és az elkövető kiléte egyaránt, és úgy véljük innentől ez elsősorban rájuk és az igazságszolgáltatásra tartozik. Egyúttal kifejezzük reményünket, hogy az elkövető költségére mielőbb helyreállításra kerül az épület! Bízunk abban, hogy a helyreállítás befejezésére kormányunk rendezett mederbe tereli Szerbiában a migránskérdést, és a hatóságok az illetéktelen épületfoglalásokkal szemben ugyanúgy fellépnek, mint -e vandál tett elkövetőjével szemben!

A Vajdasági Magyar Szövetség horgosi helyi szervezetének elnöksége”

Mészáros Attila, a VMSZ tagja képviselői mandátummal rendelkezik a szabadkai városi képviselő-testületben. Az eset kapcsán próbáltuk elérni, azonban cikkünk megjelenéséig nem jártunk sikerrel.

Romba döntötték a szelevényi csárdát – királyhalmi lakos a gyanúsított (videó)